Premiärminister Theresa May utanför 10 Downing street. Foto: TT / JUSTIN TALLIS

Bakslag för May i Brexitomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska överhuset röstade emot premiärminister Theresa Mays brexitlinje och fördröjer lagförslaget som ger regeringen rätt att inleda förhandlingar om utträde från EU. Överhuset vill se ett tillägg i lagen som garanterar att de EU-medborgare som bor i Storbritannien nu ska få stanna i landet efter brexit.

Tidigare i februari gav det brittiska underhuset klartecken till snabblagen, som ger premiärminister Theresa May rätt att sätta igång brexitprocessen.

Men tuffare blev det i överhuset där styrande Konservativa partiet inte har egen majoritet. Under onsdagskvällen stod det klart att Mays regering förlorat omröstningen, med siffrorna 358 mot 256.

Brittisk EU-omröstning

Vill garantera rättigheter

Överhuset vill se ett tillägg i lagen. Tillägget ska garantera att de EU-medborgare som bor i Storbritannien nu ska få stanna i landet efter brexit.

– Vi är besvikna över att ledamöterna valt att ändra ett lagförslag som underhuset godkände utan ändringar, kommenterar Storbritanniens särskilda departement för EU-utträdet.

Regeringen menar att de ”gång på gång varit tydliga” med att garantera rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien.

Enligt uppgifter vill May att den nya lagen ska vara godkänd och klar till den 9 mars, då EU håller toppmöte. Men detta ser nu inte ut att kunna bli möjligt.

Väntas få igenom det igen

Istället måste förslaget nu tillbaka till underhuset där ledamöterna ska rösta igen. Där har regeringen god chans att återigen få klartecken för sitt lagförslag och avslå överhusets förändringar, eftersom Therese Mays parti har stort stöd för sitt brexitförslag där.

Mays regering har satt den 31 mars som deadline för att aktivera artikel 50 i EU:s Lissabonfördrag och därmed anmäla att landet ska lämna unionen. Efter det har man två år på sig att förhandla om vilka villkor som ska gälla efter utträdet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet