Foto: SVT

SD fortsatt i topp bland vildar och tomma stolar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har Sverigedemokraterna stor konferens för sina lokalpolitiker från hela landet i Västerås. Trots framgångarna i de senaste valen har partiet fortfarande problem med avhopp och så kallade politiska i vildar bland sina lokala företrädare.

– Det är så styrt från toppen så att om du inte lyder så: Åk åt helvete, säger Kristina Einarsdotter, tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i Enköping.

Hon lämnade partiet efter en konflikt med ledningen i Upplandsdistriktet. Den handlade om hur partistödet skulle hanteras och vilka politiska frågor som skulle prioriteras.

– Det är bara invandring och tiggeri som det handlar om. Ingen bryr sig om vård, skola och omsorg, det gör mig så pissed off, säger hon. 

Avsattes som ordförande

Kristina Einarsdotter avsattes som ordförande och lämnade partiet tillsammans med sin man, Sven Söderström. Men de sitter kvar i kommunfullmäktige som så kallade politiska vildar.

– Vi ska driva frågor som är bra för väljarna i Enköping, säger Sven Söderström.

Men väljarna har ju röstat på Sverigedemokraterna, nu får det något annat?

– Jag tror att de som röstat på Sverigedemokraterna litar på mitt omdöme, säger Kristina Einarsdotter.

Flest vildar från SD

Sverigedemokraterna är det parti som har överlägset flest politiska vildar i Sveriges kommuner. Enligt en undersökning av tidningen Dagens samhälle för ett par veckor sedan finns i dag 57 före detta Sverigedemokrater som har lämnat partiet sedan valet 2014 och nu är politiska vildar.

Partiet har också 66 tomma stolar i landets fullmäkigeförsamlingar, alltså platser som man ej kunnat besätta. Siffrorna är betydligt högre för Sverigedemokraterna än för de andra riksdagspartierna.

”Går framåt”

Detta är inget nytt problem för Sverigedemokraterna. Partiet har sedan länge haft många fler vildar och tomma stolar än de andra riksdagspartierna. Partisekreterare Richard Jomshof tycker ändå att det går framåt. För fyra år sedan hade partiet ungefär lika många tomma stolar som i dag, men då hade partiet bara hälften så många mandat i landets kommuner.

– Det är bättre nu än tidigare. Vi fortsätter att rekrytera och utbilda och vi har fler medlemmar och aktiva att välja på än tidigare, säger han.

Och att det blir hårda ord från avhoppare ser han som ”naturligt”.

– Det är ju en slitning.  Det blir en sorts skilsmässa och då är man inte de såtaste vänner, säger Richard Jomshof.

– För mig är det färdigt, det är kört. Jag kommer aldrig att bli Sverigedemokrat igen, säger Kristina Einarsdotter i Enköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer