Ny SVT-mätning: Sverigedemokraterna fortfarande näst störst

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna är fortsatt näst största parti i SVT Novus senaste väljarbarometer. För Moderaterna är resultatet däremot det lägsta sen förra hösten.

I stort sett råder stiltje i opinionen sedan den förra mätningen. Sverigedemokraterna får 22,4 procent i SVT Novus väljarbarometer, och är fortsatt landets näst största parti.

– Nu är man signifikant större än Moderaterna, och har befäst sin position som Sveriges andra parti. Skillnaden mellan S och SD är inom felmarginalen, det är en helt unik situation, säger Torbjörn Sjöström, VD på Novus.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof välkomnar siffrorna.

– Vi har ju haft en period nu i flera månader då vi har gått väldigt bra i opinionen, där vi har gått uppåt och det är klart att så nära ett val så är det naturligtvis ett drömläge, säger Richard Jomshof.

– Blir vi tillräckligt stora kan man inte ignorera oss, och det är där jag tror att vår nästa framgång ligger, vårt nästa genomslag. Ett bra valresultat som leder till att man måste ta med oss på något sätt i sin beräkning när man diskuterar hur en regering ska se ut.

”Tappat under ganska lång tid”

Socialdemokraterna får 24,5 procent, stödet är ungefär två procentenheter större än för SD.

– Det är klart att det är tufft i opinionen. Vi har tappat under ganska lång tid men vi kan se att det tappet ändå har avstannat nu, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad.

– Vi har återstående knappa 2,5 månader på oss där vi ska se till att bredda den politiska debatten. Valet ska bli en folkomröstning om välfärden, och där har vi flera starka politiska förslag.

Moderaterna får 19,8 procent. Det är lägre än november 2017.

– De är i princip tillbaka på samma nivå som när Ulf Kristersson tillträdde, och det måste kännas jobbigt i den sista undersökningen innan semestern, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Ett nytt politiskt landskap

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer menar att ett nytt politiskt landskap vuxit fram under våren.

– Ett landskap där vi har tre ganska jämnstora partier i toppen mellan 20-24 procent. Det är ett nytt läge i svensk politik. Ju närmare vi kommer valet desto viktigare kommer frågan om vem som ska leda landet bli, och hur stora samhällsproblem också ska lösas. Där tror jag att vi har väldigt goda möjligheter att växa i förtroende, säger Gunnar Strömmer.

Inget av de politiska blocken är i närheten av att kunna bilda en majoritet, de rödgröna samlar 38,2 procent av väljarstödet medan alliansen får 36,9 procent. 

 • M 19,8 (-1,3)
 • L  4,8 (+0,2)
 • C 8,9 (+0,0)
 • KD 3,4 (+0,5)
 • S 24,5 (+0,7)
 • V 9,0 (-0,1)
 • MP 4,7 (+0,2)
 • SD 22,4 (+0,5)
 • Annat 2,5

Blocken

 • M+L+C+KD 36,9
 • S+V+MP 38,2
 • Novus har för den här undersökningen intervjuat 2621 personer under tiden 7 – 24 juni 2018. Andelen osäkra väljare är 6,2 procent.
 • Deltagarfrekvens: Novus har totalt sökt 5256 personer. 49,87 % har svarat.
 • SVT/Novus väljarbarometer genomförs inom ramen för Novus telefonomnibus. Undersökningen genomförs med hjälp av telefonintervjuer, SMS, post och epost med ett riksrepresentativt urval svenska medborgare 18 år och äldre utan övre åldersgräns.
 • Undersökningen ger svar på frågan hur man skulle rösta om det var val till riksdagen idag. Andel osäkra är de som inte vet vilket parti de skulle rösta på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet