SD fyrdubblar sin partikassa

Publicerad

Sverigedemokraterna kommer att få partistöd på runt 230 miljoner kronor under mandatperioden. Det visar SVT:s undersökning. En stor del av pengarna kommer partiet att satsa på valkampanjen 2014, bland annat på mer tv-reklam.

På Sverigedemokraternas kansli i Riksdagen rekryteras det för fullt. Redan nu har man anställt tre nya pressekreterare. Intåget i Riksdagen innebär betydligt mer i bidrag till partiet.

En undersökning som SVT har gjort visar att Sverigedemokraterna kommer att få drygt 230 miljoner kronor i olika partistöd under de kommande fyra åren. Det är mer än fyra gånger så mycket som partiet fick förra mandatperioden.

Hur kommer ni att använda det här statsbidraget och pengarna från riksdagen?
-Det är ju för att bredda vår valkampanj på riksnivå genom att utöka reklamtid i tv, reklam på biografer och i tidningar. Men vi kan också annonsera mer i samhället än vad vi tidigare har kunnat göra, säger Björn Söder, partisekreterare SD.

Kommer ni att använda pengarna från riksdagsstödet till det?
-Vi har ju en samlad pott och vi får ju se var pengarna landar, men givetvis är de pengarna också till för att sköta valrörelsen, säger Björn Söder.

Det handlar om 71 miljoner kronor från Riksdagen, 41.5 miljoner i statligt partistöd, 80 miljoner kronor från de kommuner där Sverigedemokraterna har fått mandat i fullmäktige och 39 miljoner kronor från landstingen.

Sverigedemokraterna kommer till exempel att få drygt 6 miljoner kronor från Malmö kommun under mandatperioden och från landstinget Västra Götaland får Sverigedemokraterna 9.7 miljoner kronor. Beräkningarna utgår från att inga stolar i fullmäktige blir tomma.

”För mycket pengar till kampanjer”
-Sverigedemokraterna har ju naturligtvis som alla andra partier rätt till de här pengarna, men totalt sett tycker jag att det går alldeles för mycket pengar till partistöd. Partierna är i dag statsunderstödda kampanjorganisationer och merparten av de här pengarna går just till kampanjer i olika former, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Kiki Bek
kiki.bek@svt.se
Jonas Olsson
jonas.olsson@svt.se

Fakta: Stöd till partier

Visa

Staten ger stöd till partiernas allmänna verksamhet. Det går både till partier i och utanför Riksdagen.

Valresultatet styr hur mycket pengar partierna får. För partier som kommit in i Riksdagen bestämmer antalet platser bidragets storlek. Partier utanför Riksdagen får partistöd om de fått minst 2,5 procent av rösterna i hela landet i något av de två senaste riksdagsvalen.

Riksdagen ger stöd till partigruppernas och riksdagsledamöternas arbete i riksdagen.
Dessutom har kommuner och landsting rätt, men inte skyldighet, att lämna stöd till politiska partier.

Partierna bestämmer till stor del själva vad bidragen ska användas till. Staten och riksdagen kontrollerar i dag inte hur partierna använder det offentliga partistödet.

Riksdagen.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer