Sverigedemokraterna: Mattias Karlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson. Blev riksdagsledamot 2010. Arbetade innan det bland annat som pressekreterare och politisk sekreterare för partiet. Född 1977. Foto: TT

SD hotar fälla budgeten in i det sista

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas ställföreträdande partiledare Mattias Karlsson är skarpt kritisk till Stefan Löfvens planerade budget. Han hotar nu, precis som Jimmie Åkesson, att fälla regeringens budget, och därmed eventuellt tvinga fram ett nyval.

Sedan SD:s ordinarie partiledare Jimmie Åkesson sjukskrev sig i förra veckan har Mattias Karlsson tagit över rollen som partiets företrädare utåt. I en intervju med Dagens Inudstri berättar han nu om att partiets hot om att fälla en rödgrön budget under torsdagen kvarstår.

– Jag tror ändå att de människor som har röstat på oss vill att vi ska agera för att få en så bra politik som möjligt. Om man tittar på de opinionsmätningar som har gjorts sedan valet så talar mycket för att vi är ett av få partier som skulle gynnas av nyval, säger Mattias Karlsson till DI.

Höstbudget 2014

Kan rösta för aliiansens budget

Det är sedan tidigare känt att de fyra allianspartierna kommer att lägga fram ett eget, gemensamt budgetförslag, som de kommer att rösta på. Om även SD röstar för det borgerliga förslaget så kommer den att vinna över S-MP-regeringens budgetförslag (som även Vänsterpartiet förmodas rösta för). Detta skulle orsaka en regeringskris, och troligtvis ett nyval.

Mattias Karlsson anser dock inte att skulden för ett nyval skulle läggas på SD. Han ger i stället hård kritik till statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag förstår inte hur man tänker när man lägger fram förslag som man vet att man inte har en majoritet för i kammaren.

”Minst skadlig för Sverige”

Precis som Jimmie Åkesson tidigare konstaterade kommer dock SD inte att rösta för alliansens budgetförslag bara i syfte att fälla regeringen. Partiet kommer, om regeringens och alliansens budgetar skiljer sig alltför mycket åt, att rösta för den budget de anser vara ”minst skadlig för Sverige”.

– Skulle vi landa i att alliansens förslag inte är så pass mycket bättre än de rödgrönas att det är värt att skapa parlamentarisk oreda och ett eventuellt nyval, då blir nästa steg att gå in och titta på de enskilda delarna, säger Karlsson till DI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudget 2014

Mer i ämnet