Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson. Foto: TT

SD: ”Hotet från jihadister allvarligast”

Publicerad

Pengar till en informationskampanj om islamism och mer stöd till de som försöker hindra ungdomar att bli radikaliserade. Det är några av punkterna i det handlingsprogram som Sverigedemokraterna i dag presenterade för en effektiviserad terrorismbekämpning.

– Vi tar hotet från alla extrema grupper på allvar, säger gruppledaren Mattias Karlsson, under pressträffen på riksdagens presscenter i Stockholm.

Han betonar dock att hotet från jihadister är allvarligast.

– Vi har en ganska tragisk utveckling i världen och hotet mot Sverige har ökat och är nu större än någonsin tidigare i modern tid, säger Mattias Karlsson.

Sverigedemokraternas bedömning är att Sverige är relativt sårbart för terrorangrepp och infiltration av extremister.

Hindra radikalisering

Mattias Karlsson (SD) anser att Sverige har haft dålig kontroll på vilka som släpps in i landet under lång tid och att jihadistkrigare fått komma tillbaka till Sverige utan någon ”större” kontroll.

Sverigedemokraternas åtgärdsprogram innehåller ett 20-tal förslag, både förebyggande åtgärder, rättspolitiska åtgärder och utrikespolitiska åtgärder.

Karlsson hänvisar till Migrationsverket och säger att fyra av tio som fått uppehållstillstånd inte har kunnat bevisa sin identitet. SD vill i sina förebyggande insatser bland annat satsa pengar på att informera om islamismen och ge mer stöd för de som försöker hindra ungdomar att bli radikaliserade.

Vill göra människor statslösa

Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson, säger vid presskonferensen att partiet vill se flera brottsbekämpande åtgärder:

SD vill förbjuda propaganda för att gå med i en terroristorganisation. SD vill också straffa varje form av deltagande eller stöd till sådana organisationer. Även indirekt stöd till IS.

SD vill kunna frånta terrorister svenskt medborgarskap, inte bara de med dubbla medborgarskap. Ekeroth uppger att det ska vara möjligt att göra människor statslösa.

Dessa förslag kom redan i augusti. Nya förslag är att utreda möjligheten att utvisa terrorister oavsett verkställighetshinder, till exempel att personen riskerar tortyr i hemlandet.

SD vill också utreda att tillåta signalspaning inom landet mot specifika personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer