Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson, Linda Lindberg säger att regeringens beslut att slopa utredningen om karensavdraget var okänt för hennes parti.

SD kritiserar regeringen för slopad karensutredning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen lade på torsdagen ned utredningen om slopat karensavdrag, det avdrag som görs på en anställds lön första dagen i en sjukperiod. Nu kallar SD regeringens äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) till ”berört utskott”.

– Vi är mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet, säger Linda Lindberg, socialpolitisk talesperson för SD, i ett pressmeddelande.

Under pandemin slopades karensavdraget, som tidigare kallades karensdagen, tillfälligt. Utredningen om karensavdraget tillsattes av den förra regeringen och skulle redovisas som senast den 29 september 2023. Men nu läggs den ned av den nya regeringen. Sverigedemokraterna menar att de var ovetande om beslutet.

– Karensdagen utgör en stor börda för många särskilt utsatta yrkesgrupper inom bland annat vården, inte minst i dessa tider då många svenskar upplever en stor ekonomisk osäkerhet. Vi är därför mycket kritiska till att regeringen valt att fatta det här beslutet, säger Linda Lindberg i ett pressmeddelande.

Vill få svar från regeringen

– Vi kommer att titta närmare på hur vi kommer agera framgent, men i ett första skede avser vi kalla äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje till berört utskott för att få svar på varför man väljer att nedprioritera en så pass viktig fråga, säger SD:s Linda Lindberg i pressmeddelandet.

Karensavdraget ersatte i januari 2019 den så kallade karensdagen, som innebar att den sjuke inte fick någon lön första dagen. Nu får arbetsgivaren dra av 20 procent av den sjuklön den anställde skulle ha fått under en genomsnittlig arbetsvecka. För den som arbetar lika många timmar varje dag, fem dagar i veckan, blir effekten densamma.

V håller med SD

Att utredningen läggs ned väcker även reaktioner hos oppositionen. Vänsterpartiets vill nu att partierna ska rösta om utredningens vara eller icke vara i Riksdagen.

– Det borde vara uppenbart för alla att det här slår hårt mot låg-och medelinkomsttagare som inte kan jobba hemifrån, som busschaufförer eller förskollärare, säger Ida Gabrielsson, partiets talesperson för socialförsäkringsfrågor.

Hon ser positivt på att V och SD kan stå på samma sida i frågan men ifrågasätter varför man i så fall inte berörde karensdagen i Tidöavtalet.

– Uppenbarligen har de struntat blankt i sjukförsäkringen i sina förhandlingar, annars hade det här inte kommit upp.

SVT söker socialförsäkringsminister Anna Tenje och andra i regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.