Foto: Expo/TT

SD-kvinnan: Jag avgår

Uppdaterad
Publicerad

Bilderna som fått stor uppmärksamhet i dag visar hur Sverigedemokraternas toppnamn i Halmstad, Catharina Strandqvist, städar med en hakkorsarmbindel runt ena armen. Nu avsäger hon sig kandidaturen till kommunfullmäktige och landsting.

– Det är något vi diskuterat och kommit fram till tillsammans. Det blir ohållbart att företräda Sverigedemokraterna med den här typen av uppmärksamhet, säger SD:s pressansvarige Martin Kinnunen till SVT Nyheter.

Bilderna, som tidningen Expo publicerade tidigare i dag, föreställer enligt Kinnunen Catharina Strandqvist när hon ”spexar på ett väldigt olämpligt sätt”.

SD-topp med hakkorsarmbindel

– Det var sent på kvällen i berusat tillstånd på en fest, säger han.

”Hon är förkrossad”

Strandqvist har inte velat prata med medier under dagen, och partiet fick inte kontakt med henne förrän på eftermiddagen.

– Hon mår jättedåligt. Hon skäms och är förkrossad över att hon framställs som någon som skulle ha nazistiska åsikter.

Men kan hon förstå varför hon har fått den här uppmärksamheten?

Hon kan förstå att människor tar anstöt över sådant här bildmaterial.

”Ett udda historieintresse”

På frågan om varför Catharina Sandqvist just bär en bindel med den nazistiska symbolen svarar Kinnunen:

– Det ska väl ha att göra med ett udda historieintresse hos personen som hade festen, som helt enkelt hade olika föremål från andra världskriget.

Dagens händelse är en av flera skandaler som uppdagats kring SD-politiker både på riksdag och kommunfullmäktigenivå under det gångna valåret. Martin Kinnunen säger att man måste se varje fall individuellt och att man i partiet försöker utreda och gå till botten med varje händelse, vilket enligt honom ofta handlar om ”lokalt aktiva personer som uttalar sig mycket dumt i sociala medier”.

Kinnunen tror inte att dagens händelse kommer att påverka partiet negativt i valet.

 – Vi är förberedda på att det kan komma den här typen av uppmärksamhet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-topp med hakkorsarmbindel

Mer i ämnet