SD-ledamot hyllar Svenskarnas parti

Publicerad

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (SD) visar stöd för det rasistiska partiet Svenskarnas parti på Twitter. Till Aftonbladet säger han att han står fast vid det han skrivit.

Under gårdagen genomförde det högerextrema Svenskarnas parti en demonstration i centrala Stockholm, som blev stökig när hundratals motdemonstranter samlades.

I morse skrev SD-politikern och riksdagsledamoten Stellan Bojerud på sin Twitter att han uppskattar aktiviteter som Svenskarnas parti genomfört.

Konversationen började med att Stellan Bojerud skrivit om att vänstern gör nationalsocialisterna starkare och att Svenskarnas parti har en kärna på ”ca 30 pers och ca 200 'hang arounds', som tycker det är 'häftigt' att utmana vänstern.”, varpå Svenskarnas partis ordförande svarar: ”30 aktivister skulle då i år genomfört över 1200 aktiviteter? Inte illa i sådana fall...”.

”Aktiviteter till stöd för svenskar”

Då uttrycker Bojerud sitt stöd för partiet: ”Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för svenska folket. Det är mycket bra”, skrev han i meddelandet som var riktat till Svenskarnas partis ordförande Stefan Jacobsson.

SVT Nyheter har inte lyckats nå Stellan Bojerud, men när Aftonbladet når Bojerud för en kommentar, säger han att han står fast vid sin åsikt. På frågan om Bojerud är medveten om att det är ett nazistiskt parti det handlar om, svarar han att han vet om det.

– Men när de gör något bra för svenskarna, då är det bra. Gör de något annat så är det dumt, säger han.

Stödjer inte demonstration

Men han säger också att han inte stöttar partiet.

– Jag stöttar ingenting. Jag bedriver inget stöd för nationaldemokraterna eller Svenskarnas parti. De får sköta sig själv. Men gör de en bra grej så ska de ha en honnör för det.

Exempel på någonting som är bra är enligt Bojerud deras uttalanden om att de stödjer Sverige och svenskarna. Men gårdagens demonstration säger han var ”ganska provokativ och dum”.

Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, säger till SVT Nyheter att han ännu inte varit i kontakt med Bojerud och därför inte vill kommentera.

– Jag kan bara konstatera att det är ett olämpligt och märkligt uttalande, säger han.

Vad tycker ert parti om gårdagens demonstration?

– Partiet betraktar dem som ett illa maskerat nazistparti men jag har inte satt mig in just i gårdagens demonstration. Vi tycker inte att deras aktiviteter gör någonting gott för Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer