Rashid Farivar (SD) vill inte se en ändring av ordningslagen som regeringen överväger. Foto: Christine Olsson/ Sven Lindwall/ TT

SD-ledamot: Kommer inte acceptera ändring av ordningslagen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen överväger ändringar i ordningslagen efter sommarens koranbränningar – vilket möts av starkt motstånd bland sverigedemokrater. Riksdagsledamöter uppger till SVT Nyheter att de inte kommer att släppa igenom ett sådant förslag.

– Jag kommer att försvara den lagstiftning vi har i dag, säger riksdagsledamoten Rashid Farivar (SD).

Koranbränningarna har lett till en ökad hotbild mot Sverige och en diplomatisk kris för regeringen. För att motverka nya aktioner ska regeringen se över möjligheten att ändra ordningslagen så att manifestationer som riskerar att störa rikets säkerhet ska kunna stoppas.

Ett besked som både Jimmie Åkesson och den övriga sverigedemokratiska partiledningen har varit tysta om. Men inom partiet finns ett starkt motstånd, enligt en rad SD-ledamöter som SVT Nyheter varit i kontakt med.

– Det finns ett parti som inte kommer backa i den här frågan, och det är vi, säger Rashid Farivar (SD).

Han säger att han kommer att rösta nej till en ändring av ordningslagen om den riskerar att begränsa rätten att bränna religiösa skrifter.

– Jag kommer försvara svensk yttrandefrihet till mitt sista andetag. Det är inte rätt att vi backar inför diktaturers och islamisters krav, för vad blir nästa krav? säger Rashid Farivar.

”Stå upp för vår demokrati”

En av flera sverigedemokratiska riksdagsledamöter som uttryckt oro inför att yttrandefriheten skulle vara hotad är Nima Gholam Ali Pour (SD).

– Vi måste stå upp för vår demokrati och yttrandefrihet, jag förstår inte varför politiker inte gör det, säger han på sin Youtubekanal.

Enligt uppgift till SVT Nyheter har interna önskemål lyfts om att partiledningen i närtid ska kommunicera partiets officiella hållning i frågan.

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Linda Lindberg, säger att partiet kommer att återkomma när de har ett besked att ge.

 – Vi kommer att kommunicera det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Karin Fallenius gå igenom hur olika europeiska länders nuvarande lagar appliceras på exempelvis koranbränningar. Foto: Vlada Cakic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.