Stasministern beskriver det rådande läget som ”allvarligt” i ett inlägg på Instagram. Foto: Henrik Montgomery / TT

Kristersson: Allvarligaste läget sedan andra världskriget

Uppdaterad
Publicerad

”Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget”, skriver statsminister Ulf Kristersson i ett inlägg på Instagram på söndagen.

Ulf Kristersson har på söndagen även haft kontakt med Danmarks statsminister Mette Frederiksen om hur man ska komma tillrätta med koranbränningarna.

I ett inlägg på Instagram på söndagen skriver statsminister Ulf Kristersson att Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.

”I Sverige har vi också redan påbörjat ett arbete med att analysera rättsläget – däribland ordningslagen – i syfte att överväga åtgärder för att stärka vår nationella säkerhet”, skriver han.

Under det senaste dygnet har Ulf Kristersson haft en tät dialog med Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Han beskriver Sverige och Danmark som de två mest välfungerande demokratierna i världen.

”Åtgärder behövs”

”Även om vägen framåt kanske inte blir exakt densamma i olika länder så gör vi nu samma analys: att situationen är farlig och att åtgärder behövs för att stärka vår motståndskraft, skriver Ulf Kristersson.

Danmark vill begränsa rätten att bränna koranen

Danmark vill inför rättsliga begränsningar när det gäller protester som innebär koranbränning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt uppger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen att den danska regeringen försöker hitta ett juridiskt verktyg som kan förhindra koranbränning utanför utländska ambassader, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau, enligt TT.

”Vi har nyligen sett några incidenter utförda av ett fåtal personer, som endast tjänar syftet att så splittring i en värld som faktiskt behöver enighet”, säger Lars Løkke Rasmussen, enligt Ritzau.

SVT Nyheter söker Ulf Kristersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.