Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag misstänker att det kan eskalera.” Det säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi, om protesterna mot koranbränningen i Irak. Hör varför i videon ovan. Foto: SVT/Reuters

Islamexperten: Därför är reaktionerna så starka kring koranbränningarna

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska ambassaden sattes i brand under natten och hundratals personer stormade byggnaden.

– Att en koranbränning är planerad under en av de viktigaste högtiderna i shiaislam skapar extra starka reaktioner, säger Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Natten mot torsdag stormade Sveriges ambassad i Bagdad. Stormningen sker efter att polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad där personen avsett bränna en koran under eftermiddagen.

Anledningen till att reaktionerna är så starka just nu kan vara för att tillståndet av koranbränningen kom mitt under en av de viktigaste högtiderna i shiaislam, menar Mohammad Fazlhashemi, professor islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

– En av shiaislams främsta högtider äger rum just nu. De första tio dagarna i månaden Muharram som är de första dagarna i den islamska kalendern, att det sammanfaller med den tredje shiitiska imamens martyrdöd gör det känsligt, säger han.

Inrikespolitiska motiv

Muqtada al-Sadr är ledare för en av de shiitiska grupperingarna i Irak och har tidigare uppmanat till protest i samband med koranbränningar. Han har varit väldigt aktiv sedan den amerikanska invasionen av Irak och leder i dag en fraktion i det irakiska parlamentet, menar Fazlhashemi.

– Han har inrikespolitiska motiv att uppmanar till reaktioner mot koranbränningarna, på så vis kan kan visa sina muskler. Han fiskar bland den stora upprördheten som finns hos muslimer i Irak.

Fazlhashemi menar att Muqtada al-Sadr är en betydande politisk radikal kraft med ett stort antal anhängare.

Risk för våldsupptrappning

Efter den planerade koranbränningen under torsdagen finns det risk för att protesterna trappas upp ytterligare, menar Mohammad Fazlhashemi.

– Jag misstänker att det kommer eskalera, inte bara med reaktioner från shiamuslimer och från Irak utan även från muslimer i andra länder, säger han.

Han menar att reaktionerna kan riktas mot bland annat svenska ekonomiska affärsintressen om händelserna eskalerar och att Sverigebilden redan nu har skadats av händelserna.

– Det kan i värsta fall leda till extremistiska, våldsbejakande islamistiska grupper ger sig in i det här och att det går över till våldshandlingar, den risken finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.