Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Haider Ibrahim är en av de svensk-irakier som befinner sig i Bagdad just nu. Foto: SVT

Efter protesterna vid Sveriges ambassad: ”Folk är arga och besvikna”

Uppdaterad
Publicerad

Heta känslor och besvikelse. Så beskriver Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden i Sverige, demonstationerna vid den svenska ambassaden i Bagdad.

Efter att ytterligare en allmän sammankomst med avsikt att bland annat bränna en koran fick tillstånd att genomföras i Stockholm, stormades den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och sattes i brand natten till torsdag 20 juli.

Aktionen har fördömts av Iraks regering, som under torsdagen meddelade att man kallar hem sin ambassadör från Stockholm. Enligt ett regeringsuttalande uppmanas även Sveriges ambassadör i Irak att lämna landet.

Starka känslor hos demonstranterna

Haider Ibrahim, ordförande för Islamiska shiasamfunden i Sverige, är på plats i Bagdad. Han beskriver det som att det är heta känslor bland demonstranterna, där de känner sig besvikna över hur koranbränningar får fortsätta ske i Sverige.

I dag brändes ännu en koran i Stockholm, hur ser du som ledare för shiasamfunden i Sverige på det?

– Ja, det är mycket sorgligt och tråkigt att sånt händer om och om igen. Jag hoppas att vi får stopp på det här genom att tydliggöra yttrandefrihetslagen och ha en öppen och djup diskussion om det, säger Haider Ibrahim.

Tycker du vi borde ändra lagen här i Sverige?

– Nej det tycker jag inte, men tillämpningen är viktig. Om detta verkligen tillhör yttrandefriheten – var går gränsen, säger Haider Ibrahim.

Hör Haider Ibrahim om reaktionerna i Irak i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.