Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två personer genomförde en manifestation utanför Iraks ambassad i Stockholm där de bland annat stampade på en koran. Foto: SVT

Starka reaktioner efter tillstånd för ny koranmanifestation

Uppdaterad
Publicerad

Att tillstånd beviljats för ännu en allmän sammankomst med avsikt att bland annat bränna en koran fortsätter att leda till starka reaktioner i Irak. Landet kallar enligt ett regeringsuttalande hem sin toppdiplomat från Sverige, och uppmanar också Sveriges ambassadör i Irak att lämna landet. Samtidigt meddelar regeringen i Irak att landet kommer att förbjuda affärer med alla svenska företag.

Irak väljer att kalla hem sin toppdiplomat från Stockholm. Premiärminister Mohamed Shia Al-Sudani uppger att det är ett svar på ”upprepade tillstånd att bränna den heliga Koranen, förolämpa islamiska heligheter och bränna den irakiska flaggan”.

Han uppmanar även den svenska ambassadören i Bagdad att lämna irakiskt territorium, enligt ett regeringsuttalande, rapporterar Reuters. Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri meddelar även att affärer med alla svenska företag ska förbjudas i Irak, uppger Irakiska nyhetsbyrån. Iraks regering har också meddelat att arbetstillståndet för det svenska telekombolaget Ericsson dras in.

Ericsson undersöker konsekvenser

I ett mejl till SVT skriver Ericsson att de är medvetna om rapporteringen om att arbetstillståndet återkallas, och att de undersöker potentiella konsekvenser för sina kunder och det trettiotal anställda de har i Irak.

Beskeden är de senaste i raden av starka reaktioner i Irak efter det att polisen beviljat tillstånd för en allmän sammankomst utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagseftermiddagen, där en person avsåg att bränna en Koran. Sammankomsten genomfördes av två personer, som bland annat stampade på en koran samt, enligt nyhetsbyrån TT, brände den under några sekunder så att ett par sidor blev brännmärkta.

Svenska ambassaden stormades

Att sammankomsten fick tillstånd fick under natten till torsdag flera hundra personer att storma den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad och sätta den i brand.

Svenska UD säger att ambassadpersonalen befinner sig i säkerhet och att man har löpande kontakt med dem. Utrikesminister Tobias Billström (M) och regeringen har fördömt attacken. Även Iraks regering har tagit avstånd från stormningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.