”Han är INTE 15 år” skrev Kent Ekeroth i en kommentar som senare tagits bort. Men sajten Inte rasist men tog en skärmdump innan ändringen gjordes. Foto: Interasistmen/TT/skärmdump

Sverigedemokrater hånar ung pojke i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Flera ledande Sverigedemokrater hånar i sociala medier en pojke som varit med i TV4:s morgonprogram. Anledningen – de tycker att han ser äldre ut än vad han är.

Det var i fredags som TV4:s Nyhetsmorgon hade bjudit in flera barn i högstadieåldern att ställa frågor till utbildningsminister Gustav Fridolin. Sedan började riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) och Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, sprida en skärmdump från programmet, där barnen sitter på rad. Deras inlägg hade rubriken ”klasskompisar?”. Det antyds att pojken var äldre än de andra barnen. 

Till saken hör att pojken har ett utländskt klingande namn.

Bilden fortsatte att spridas av Sverigedemokrater, bland annat av Linus Bylund, riksdagsledamot och stabschef för Sverigedemokraterna.

Inläggen följdes av en rad kommentarer som anspelar på pojkens utländska bakgrund och diskussionen om ålderstester.

”Får leken tåla”

Flera personer har reagerat på inläggen och i frågasätter i kommentarsfält och twittertrådar varför Sverigedemokraterna hänger ut en ung pojke. I ett svarsinlägg från Kent Ekeroth som nu har tagits bort, men som sajten Inte rasist men har tagit del av, skriver han att pojken ”INTE är 15 år” och att ”den som gett sig in i leken får leken tåla”. ”Jag har ett par ögon och sunt förnuft”, skriver Ekeroth.

Inte rasist men har också tagit del av pojkens betyg och personnummer, som visar att han är född 2001.

Linus Bylund har i efterhand tagit bort sitt inlägg med bilden från TV4, men skriver på sin Facebooksida att historien visar på ”behovet av medicinska ålderskontroller”.

Fridolin rasar efter inläggen: ”Spyr ut fördomar”

”Väldigt arg”

En av de som reagerat på händelserna är Caroline Rhawi, som sitter i Liberala ungdomsförbundets styrelse. Hennes lillebror tränar i samma lag som pojken, och hon intygar att han är 15 år och går i högstadiet.

– Han är väldigt arg, men vill inte själv kommentera det som har hänt. Han vill nog bara att det ska gå över, säger Caroline Rhawi tilll SVT Nyheter.

– Jag tycker det känns väldigt olämpligt att högt uppsatta Sverigedemokrater använder en 15-årig pojke som är uppvuxen här i Sverige, för att plocka billiga politiska poänger i debatten om ålderstester, säger Caroline Rhawi (L) till SVT Nyheter.

”Humoristisk bild”

Kent Ekeroth skriver i ett mail till SVT Nyheter att bilden var ett sätt att skämta om ålderstester.

”Utan att ha någon närmare kännedom om personerna i bilden var den humoristisk i ljuset av åldersfusket bland migranter som uppdagats och den osäkerhet beträffande ålder som ett naivt svenskt system medfört.”

Jörgen Fogelklou svarar också i ett mail till SVT Nyheter att han fått motta flera hot efter att han publicerat bilden.

”Att en bild på fem högstadieelever, två tjejer och tre killar, som ställer frågor till Fridolin kan väcka sådana reaktioner och rent hat är häpnadsväckande och oroande.  Kommentarerna bygger på fördomar såväl om mig som personerna på bilden. Jag har inte räknat alla hot från igår som jag fått mottaga.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.