Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Söder (SD) ställer sig frågande till regeringens agerande kring USA:s spionage mot SAAB. Foto: SVT

SD och V kräver svar om spioneri mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kräver svar av regeringen efter uppgifterna om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA bedrivit spionage mot svensk och dansk försvarsindustri. Inrikesminister Mikael Damberg (S) vill invänta den danska utredningen.

Uppgifterna om spionage kommer från en granskning i Danmarks Radio. Bland målen för amerikanska NSA:s avlyssning fanns Saab.

Det amerikanska spionaget ska, enligt Danmarks radios källor, ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan – där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danska staten köpte till sist 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Björn Söder: ”Måste kartläggas”

Nu kräver både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna svar från regeringen i frågan.  

Håkan Svenneling (V) har ställt en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) om vilka åtgärder ministern och regeringen har vidtagit med anledning av uppgifterna om spionage från USA mot Sverige. Även Björn Söder (SD) har krävt svar, från försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Det här kan ju ha påverkat svensk försvarsindustri på ett mycket negativt sätt och det måste klarläggas, säger Björn Söder till SVT Nyheter.

”Mycket allvarligt”

Inrikesminister Mikael Damberg (S), som svarar i Lindes och Hultqvists ställe, skriver att regeringen inväntar Danmarks utredning, men att han inte kan uttala sig om ”sakriktigheten” i de uppgifter som framkommit i media.

”Däremot följer givetvis jag och berörda svenska myndigheter med stort intresse den danska utredningen”.

”Säkerhetshoten har ökat”

I ett skriftligt svar skriver inrikesministern att regeringen ”ser mycket allvarligt på all form av spionage som riktas mot Sverige”.

”Enligt Säkerhetspolisen pågår dagligen underrättelseinhämtning av hemlig information och försök till otillbörlig påverkan sker ständigt. Säkerhetspolisen och andra myndigheter har under de senaste åren tydligt signalerat att Sverige befinner sig i ett nytt läge där säkerhetshoten har ökat”.

Damberg menar att regeringen de senaste åren har arbetat systematiskt för att öka förmågan att skydda känslig information.

Men Björn Söder (SD) anser att regeringen har agerat för sent.

– Man har varit väldigt saktfärdiga i de här initiativen, och naiva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer