Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det eventuella amerikanska spionaget mot Saab skulle kunna utnyttjas av aktörer för att främja sin egen agenda mot svenska intressen, det säger Björn Ottosson, USA-forskare totalförsvarets forskningsinstitut. Foto: SVT

Saab vill inte svara på SVT:s frågor om misstänkt amerikanskt spionage

Uppdaterad
Publicerad

USA uppges ha bedrivit spionage mot Saab. Det handlar bland annat om känsliga uppgifter kring stridsflyget Jas Gripen. Först gav Saab klartecken för intervju, men backade sedan. Nu kräver flera riksdagsledamöter svar från försvarsministern.

Danmarks radios uppgifter om att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA spionerat på både svensk och dansk försvarsindustri har väckt många reaktioner.

Flera ledamöter i riksdagens försvarsutskott kräver att försvarsminister Peter Hultqvist, säkerhetspolisen (Säpo) och den militära underrättelsetjänsten (Must) infinner sig för utfrågning av ledamöterna.

– Vi behöver mer information, säger Mikael Oscarsson (KD), ledamot i försvarsutskottet.

”Kan vara desinformation”

Initialt fick SVT Nyheter besked om att Saabs företrädare fanns tillgängliga för en tv-intervju. Men företaget backade senare med motiveringen att  avslöjandet skulle kunna vara baserat på desinformation från en främmande makt, i syfte att skapa konflikt.

Företaget valde senare att endast kommentera uppgifterna i ett skriftligt uttalande:

”Det finns ett stort intresse för oss från en mängd olika aktörer, det känner vi till och det är naturligt med tanke på våra högteknologiska produkter.”

Saab skriver vidare:

”Vi uttalar oss aldrig om spekulationer och vi kommenterar inte det här specifika fallet. Vårt arbete med säkerhet är rigoröst, det är ett ständigt pågående arbete som vi tar på största allvar.”

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S) för en kommentar utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer