Foto: TT

Novus: SD ökar – jämnt mellan blocken

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en opinionsmätning visar att stödet för Sverigedemokraterna växer. Partiet ökar med 2,1 procentenheter till 18,6 procent i Svensk väljaropinion, en sammanvägning som Novus gör av flera undersökningar för Ekot i Sveriges Radio. Både Socialdemokraterna och Moderaterna backar.

Partisekreterare Carin Jämtin (S) anser att partiet måste genomföra reformer och investeringar för att skapa fler jobb. I en skriftlig kommentar till Sveriges Radio pekar hon också på behovet av ”ordning och reda i flyktingmottagandet”.

”En lång resa”

M:s partisekreterare Tomas Tobé säger att han inte är helt övertygad om att alla väljare vet hur hans parti vill ta sig an utmaningarna inom migrations- och flyktingpolitiken.

– Det är en lång resa kvar att bygga upp vårt förtroende. Jag tror att det handlar om att det krävs enklare vägar till det första jobbet och bättre kostnadskontroll när det gäller flyktingmottagande.

Opinionen enligt Svensk väljaropinion

Visa

Parti – resultat* – förändring**

S             25,8               –0,9

V               6,9               +0,5

MP             7,0               +0,6

M             23,8               –1,6

FP             5,1               +0,1

C              6,4                –0,4

KD            3,5                –0,2

SD          18,6                +2,1

Rödgröna (S,MP,V) 39,7 +0,2

Alliansen (M, FP, C, KD) 38,8 –2,1

* I procent.

** I procentenheter sedan förra sammanvägningen i juni.

Svensk väljaropinion är ett väljarindex sammanställt av Novus för Ekot i Sveriges Radio. Resultaten från Novus, Sifo och Ipsos har denna gång vägts samman. En metod som internationellt brukar kallas poll of polls.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer