Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverigedemokraternas klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen kallar rådets slutsatser för politiserade och ifrågasätter nyttan. Foto: SVT

SD om Klimatpolitiska rådets rapport: Politiserad

Publicerad

Regeringen får svidande kritik i Klimatpolitiska rådets årliga rapport. Men SD-toppen Martin Kinnunen ifrågasätter rapporten.

– Det är många klagomål. Jag uppfattar inte någon särskild konstruktiv ansats, säger han.

Regeringens politik ger inte svar på hur Sveriges klimatmål till 2030 ska nås, enligt Klimatpolitiska rådets årliga rapport.

Oppositionen kräver nu att regeringen gör om sin klimathandlingsplan.

Men SD-toppen Martin Kinnunen menar att det finns skäl att ifrågasätta rapporten.

– Jag vet inte hur mycket värde det här ger politiken faktiskt. Jag uppfattar det som politiserat i vissa avseenden, säger han.

Se mer i klippet ovan

DET HÄR ÄR KLIMATPOLITISKA RÅDET

2017 antog riksdagen ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige. Det omfattar klimatmål, en klimatlag och Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådet är en myndighet i form av ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan. Uppgiften är att utvärdera hur regeringens samlade politik är förenlig med de klimatmål som riksdagen och regeringen har beslutat.

Redan i fjol fick den nuvarande regeringen skarp kritik för att ”klimatarbetet tappat styrfart”, som man uttryckte det. Rådet ställde då höga förväntningar på klimathandlingsplanen, som presenterades strax före jul.

(SVT/TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.