Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kommentera utspelet från Socialdemokraterna. Foto: SVT

SD om S pressträff: ”Ett lågvattenmärke”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna höll på fredagen en pressträff om det ”säkerhets- och utrikespolitiska hot” de anser Sverigedemokraterna utgör. Något som fått Sverigedemokraterna att reagera kraftigt.

”Diktaturfasoner inför öppen ridå” skriver SD:s partiledare Jimmie Åkesson på Twitter.

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) inledde med att lista en rad skandaler som partiet varit inblandade i och nämnde även Acta Publicas rapport om att 214 SD-kandidater gett uttryck för nazism eller annan form av högerextremism.

Han tog också upp att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte ville välja mellan USA:s president Joe Biden och Rysslands Vladimir Putin i SVT i februari.

Åkesson sa då att han varken vill ha Biden eller Putin som ledare för Sverige, men att han ”självklart” väljer USA:s samhällssystem framför Rysslands.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) fortsatte med att ge sin bild av SD:s utrikespolitik, som han anser är ”opålitlig”. Han menar att SD nyligen röstade för ryska intressen i Europaparlamentet.

– Den 14 februari 2022 röstade Europaparlamentet för ett stödpaket för Ukraina för att stärka landets motståndskraft, där la SD:s ledamöter ner sina röster, säger Peter Hultqvist (S).

SD: ”Tror knappt det är sant”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerade kraftigt på Socialdemokraternas pressträff som handlade om SD.

”Diktaturfasoner inför öppen ridå. S har alltså en pressträff för att 'informera' om oppositionen. Man tror knappt att det är sant”, skriver SD:s partiledare på Twitter.

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas vice partiordförande och gruppledare i riksdagen, kallar budskapet vid Socialdemokraternas pressträff på fredagsmorgonen ”häpnadsväckande” och ”desperat”.

– Jag tycker faktiskt att det är skamligt. Jag tycker att det är ett lågvattenmärke. Jag tycker att vi kan bättre i Sverige inför ett val.

På frågan om hur Magdalena Andersson (S) ser på SD:s kritik mot pressträffen svarar hon:

– Jag tycker att Jimmie Åkesson kanske skulle ta itu med problemen i sitt parti snarare än att höja tonläget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Magdalena Andersson (S): ”Åkesson borde ta tag i problemen i sitt eget parti”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer