Anna Hagwall är riksdagelsedamot för Sverigedemokraterna Foto: TT

SD-politiker vill stoppa Bonniers

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Anna Hagwall (SD) vill slopa presstödet för att minska Bonniers makt, rapporterar Aftonbladet. Dessutom vill hon att SVT enbart ska ha en öppen kanal och att ingen ”etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.

I en motion som Anna Hagwall lämnade in till riksdagen i slutet av september skriver hon bland annat att riksdagen ska ställa sig bakom att medieägandet i Sverige ska fördelas jämnt mellan flera aktörer och personer.

Slopa presstödet

För att jämna ut konkurrensen vill hon även slopa presstödet helt.

”Hela åttio procent av medierna ägs och kontrolleras av en och samma ägare. Det är inte acceptabelt”, skriver hon och refererar till Bonnier.

Men bland mottagarna av den största delen av presstödet, driftstödet på 436 miljoner kronor om året, finns inga Bonniertidningar, skriver Aftonbladet. Däremot är Bonniertidningarna med och delar på distributionsstödet på 50 miljoner kronor per år.

I ett mejl till tidningen utvecklar Anna Hagwall sitt resonemang.

”De flesta små tidningar kontrolleras direkt eller indirekt av Bonnier och varför denne skall få betalt av svenska skattebetalare är en gåta”, skriver hon bland annat.

Hagwall vill även se en reglerad mediemarknad där ”ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”.

SVT ska bli betalkanal

I motionen skriver Hagwall även att hon vill att SVT börjar koda sina sändningar så att de som vill ha tillgång till utbudet på eget initiativ måste börja abonnera.

Men Hagwall vill ändå att SVT ska behålla en kanal öppen för alla och att denna kanal ska ”inneha mandat att bryta samtliga övriga kanalers sändningar i händelse av att kritiskt viktig information behöver sändas nationellt på samtliga kanaler”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.