• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Martin Kinnunen (SD) med sina advokater i rättssalen. Foto: TT

SD-riksdagsman i rätten misstänkt för grovt skattebrott

Rättegången mot den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen inleds i dag vid Södertörns tingsrätt i Huddinge. Kinnunen är åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Även den tidigare partikassören i SD är åtalad, för medhjälp till brotten.

– Skönt att det äntligen kommer igång så vi får det avklarat, säger Martin Kinnunen på väg in i rättssalen.

Historien är ett efterspel till den så kallade järnrörsskandalen när några ledande Sverigedemokrater en sommarnatt 2010 hävde ur sig rasistiska och sexistiska okvädningsord på Kungsgatan i Stockholm. När filmer från händelsen publicerades två år senare tvingades den dåvarande riksdagsledamoten Erik Almqvist, som var med på Kungsgatan, att lämna sin riksdagsplats. I samband med det fick han ett konsultuppdrag för partiet till ett värde av 3,7 miljoner kronor.

Skattedeklaration under lupp

Det är transaktionerna mellan de olika bolagen kring Sverigedemokraterna som hanterat denna affär som hamnat under åklagarens lupp.

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg menar att ett av de bolag som kontrollerades av SD, Samtid & Framtid, där Martin Kinnunen var ytterst ansvarig, under 2013 och 2014 deklarerade inkomstskatt och moms på ett felaktigt sätt, vilket skulle kunna ha lett till att runt 1,5 miljoner kronor inte kommit in till statskassan.

– Kinnunen har delegerat arbetsuppgifterna utan att se till att uppgifterna har blivit utförda, sade Jakob Holmberg i samband med att åtalet lämnades in i höstas.

Förnekar brott

Martin Kinnunen förnekar brott och menar att i den mån misstag har begåtts så har de rättats till så fort han har fått kännedom om dem. Även den före detta partikassören nekar till brott.

Martin Kinnunen har suttit kvar i riksdagen ända fram till rättegången och Sverigedemokraternas partiledning har sagt att den har fullt förtroende för honom. 

Straffskalan för de brott Kinnunen åtalats för är mellan sex månaders och sex års fängelse.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer