SD begär misstroendeförklaring mot Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Senare i dag kommer Sverigedemokraterna väcka misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S). Sannolikheten att kravet blir verklighet är dock obefintlig, eftersom Alliansen sagt att man inte är redo att fälla regeringen.

Sverigedemokraterna kommer att begära att riksdagen ska rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. Det förklarar partiets riksdagsledamot Paula Bieler (SD) i samband med dagens debatt om ensamkommande barn.

– I slutet av denna debatt kommer jag att begära det, säger Bieler.

”Brustit som ledare”

Orsaken är att Stefan Löfven fortfarande inte sparkat försvarsminister Peter Hultqvist (S) på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Därmed har statsministern inte tagit sitt ansvar som ledare, menar SD:

LÄS MER: Åkesson (SD) kräver misstroendeförklaring mot statsministern.

– Han har talat om ett haveri, men han har inte talat om haveriet inom den egna regeringen, inom regeringskansliet. Det har varit allt tydligare att informationen har varit mycket nära statsministern själv, säger Paula Bieler.

Inget stöd från Alliansen

Företrädarna för partierna i Alliansen har dock gett besked att man i nuläget inte tänker stödja Sverigedemokraternas krav på misstroendeförklaring. För att en sådan ska gå igenom krävs absolut majoritet i riksdagen, alltså minst 175 röster.

Under dagen ledarna i Alliansen studera svaren som regeringskansliet i går lämnade på Konstitutionsutskottets frågor om regeringens hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Misstroendehotet mot försvarsministern ligger alltså kvar.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

SVT Nyheter har sökt statsminister Stefan Löfven om SD:s misstroendeförklaring. I går sade han så här:

Löfven: ”Säger allt”

– Ett parti som säger att de vill bli tagna på allvar och sen inte bryr sig om ett sådant här underlag (underlaget till KU), utan säger att ”vi har redan gjort vår analys”. Det tycker jag säger allt.

SD har en gång tidigare under mandatperioden, i januari 2015, väckt misstroende mot Stefan Löfven. Den gången handlade det om att regeringen inte fått igenom sin höstbudget. Den gången röstade bara SD-ledamöterna för misstroendet.

ANALYS: Mats Knutson om IT-affären som förföljer Löfven

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.