Hör Jimmie Åkesson (SD): Om inte statsministern avskedar Hultqvist kräver vi misstroendeförklaring.

Åkesson (SD): Vi kräver misstroendeförklaring mot statsministern i morgon

Uppdaterad
Publicerad

I dag öppnade riksdagen och redan i morgon kommer Sverigedemokraterna begära misstroendeförklaring mot statsministern. Detta eftersom Löfven fortfarande inte sparkat försvarsminister Peter Hultqvist (S) på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen.

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

”Viktigt att markera”

Hur allianspartierna ställer sig till detta krav vet inte Åkesson:

– I konsekvensens namn borde de rösta med oss, men jag tror inte de kommer göra det. Men för mig är det viktigt att markera att ansvaret faller tyngst på statsministern och att jag inte tror på hans förklaringar.

”Lät som det brukar”

Åkesson har inte heller särskilt mycket till övers för den regeringsförklaring som Löfven (S) gav vid riksmötets öppnande i dag.

– Det lät som det brukar: allt till alla. Och så kryddade han lite extra eftersom det är valår.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Mer till rättsväsendet  och kamp mot kriminalitet borde väl ni i SD gilla?

– Även om det tog lång tid så märks det att man börjat förstå de problem som tynger många människor i vårt land. Jag hade bara önskat att man gjort lite mer lite tidigare.

KD: Vill veta mer först

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att det ännu inte blivit tillräckligt klarlagt vad statsministern visste om IT-skandalen och när han i så fall fick veta det.

LÄS MER: Därför informerade inte försvarsministern Löfven

– Därför är det för tidigt att väcka misstroendeförklaring mot Stefan Löfven redan i morgon. Vi kommer inte rösta med Sverigedemokraterna utan följa frågan i konstitutionsutskottet tills vi vet mer.

Inte heller Centerpartiets Annie Lööf eller Liberalernas Jan Björklund kommer att rösta med Sverigedemokraterna i morgon, säger de till SVT.

M: ”Inte uteslutet”

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd utesluter inte att det kan bli aktuellt att stödja kravet om KU-granskingen gör att det kommer fram uppgifter om statsministerns inblandning.

– Frågorna kryper allt närmare Stefan Löfven, och han har ännu inte besvarat dem fullt ut inför svenska folket, säger Jessica Polfjärd (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.