Försvarsminister Peter Hultqvist kan räkna med en misstroendeförklaring från Sverigedemokraterna. Foto: TT

Därför informerade Peter Hultqvist inte Stefan Löfven om Transportstyrelsens säkerhetsbrister

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist utgick ifrån att statsminister Stefan Löfven kände till säkerhetsbristerna inom Transportstyrelsen. Det var orsaken till att han inte informerade honom, svarar regeringskansliet på en rak fråga från konstitutionsutskottet.

Nu kan han räkna med att SD väcker misstroendeförklaring.

Efter IT-säkerhetsskandalen inom Transportstyrelsen har flera av oppositionens riksdagsledamöter KU-anmält regeringen.

På tisdagen lämnade regeringen svar på en rad frågor som konstitutionsutskottet ställt om turerna kring Transportstyrelsen. Det handlar om när de berörda statsråden fick kännedom om outsourcingen och Säpos förundersökning om vårdslöshet med hemlig uppgift.

IT-skandalen

Fick kännedom om förundersökning

Utskottet har bland annat ställt frågan om vilka åtgärder försvarsminister Peter Hultqvist vidtog efter att han fått kännedom om outsourcingen. Försvarsministern har fått hård kritik för att han inte informerat Stefan Löfven om säkerhetsproblemen, trots att han kände till saken nästan ett helt år innan statsministern.

LÄS MER: Då fick statsråden kännedom om Transportstyrelsens IT-skandal

Enligt regeringskansliet informerades försvarsministern av sina tjänstemän den 9 mars 2016 om att ”problem uppdagats i samband med att Transportstyrelsen hade outsourcat it-tjänster”. Informationen uppges ha varit övergripande och handlat om risker som uppstått beträffande Försvarsmaktens användning av kvalificerade skyddsidentiteter och civilt registrerade fordon. Samtidigt fick Hultqvist kännedom om att Säpo hade inlett en förundersökning.

Lägger fram misstroende

Peter Hultqvist försäkrade sig om att försvarsdepartementets tjänstemän skulle följa upp frågan med Försvarsmakten – men informerade inte statsministern.

”Med den kännedom som försvarsministern har om rutiner för informationsgivning i regeringskansliet i frågor av detta slag utgick han från att informationen fanns på statsrådsberedningen”, skriver regeringskansliet.

LÄS MER: Även Peter Hultqvist kände till IT-skandalen

Sverigedemokraterna planerar att lägga fram misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsministern, oavsett vad Alliansen kommer fram till angående sitt hot mot Hultqvist, skriver TT.

LÄS MER: Åkesson: Vi kräver misstroendeförklaring mot statsministern

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet