SD röstar allt oftare med Alliansen

Publicerad

Sverigedemokraterna röstar alltmer som de borgerliga partierna. Det visar protokollen från riksdagens omröstningar som forskare analyserat. Det här kan få konsekvenser inför höstens sannolikt stökiga regeringsbildning efter valet.

Att sitta på läktaren och följa en omröstning i riksdagen brukar vara en sövande upplevelse. Ledamöterna som trycker på sina knappar förutbestämt och där regeringens förslag allt som oftast vinner.

Under de senaste tre och ett halvt åren har det däremot varit annorlunda. Sverigedemokraterna röstade med dunder och brak igenom de borgerliga partiernas budget i början av mandatperioden och har även röstat tillsammans med de borgerliga partierna i en rad andra frågor som tvingar regeringen att ändra politik.

Tidigare röstade SD med sittande regering

Statsvetarprofessorn Jan Teorell och hans kollegor på Lunds universitet har granskat Sverigedemokraternas sätt att rösta i riksdagen. De har kommit fram till att partiet normalt sett oftast röstar på samma sätt som den sittande regeringen oavsett styre. Både med alliansregeringen och även med den rödgröna regeringen. Men de senaste åren har det skett en tydlig förändring. Sverigedemokraterna röstar nu återigen mer som allianspartierna i riksdagen. Det visar det likhetsindex som forskarna tagit fram.

– Utifrån deras sätt att bete sig i riksdagen så är Sverigedemokraterna ett mittenparti. Ett mittenparti som lutar lite mer åt Alliansens sida än de rödgröna partiernas sida, säger professor Jan Teorell på Lunds universitet.

”Kan vara ett närmande till Allianspartierna”

Sverigedemokraternas benägenhet att rösta som allianspartierna  gäller särskilt den viktiga ekonomiska politiken.  

– Det kan bero på att regeringen lagt fram förslag som varit mer vänsterbetonade över tid, men det kan också vara så att vi ser ett utslag av att Sverigedemokraterna medvetet försöker göra att närmande till vissa av allianspartierna. Det är ju KD och Moderaterna som de själva brukar peka ut, säger Jan Teorell.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt håller delvis med om Teorells slutsats.

– Regeringen, under finansminister Magdalena Andersson, har tagit ganska tydliga steg vänsterut i den ekonomiska politiken. Det är mycket möjligt att det gör att vi då ligger, relativt sett, närmare alliansen. Det är fullt tänkbart att det är så, säger Oscar Sjöstedt (SD).

Kristersson (M): ”Tänker inte taktisera”

Som det är i dag är Sverigedemokraterna vågmästare i riksdagen när allianspartierna och de rödgröna partierna stödjer varsitt förslag. Sannolikt kommer det även att vara avgörande hur partiet röstar efter höstens val när en ny regering ska bildas.

– Nu visar de sitt rätta jag, det är ett högerparti. Det visar sig i de politiska avvägningar som Sverigedemokraterna gör. För mig är det helt naturligt och då är det väldigt tydligt inför höstens val, säger statsminister Stefan Löfven (S).  

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är tydlig med att han vill försöka regera även om det skulle ske med Sverigedemokraternas stöd. 

-Jag tycker att alla ska rösta på vår politik, hela tiden. Det vore mycket bättre. Jag kommer aldrig vara emot att man röstar på vår politik, men jag kommer inte att hålla på att taktisera om detta, säger Ulf Kristersson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet