Se debatten mellan Anders Lindberg, socialdemokratisk ledarskribent, och Aron Emilsson (SD) inför kyrkovalet. Foto: Sverige möts/SVT

SD: ”S har förvandlat kyrkan till en åsiktsmegafon”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s Aron Emilsson menar att Socialdemokraterna har förvandlat kyrkan till en “vänsterliberal åsiktsmegafon”, medan S-ledarskribenten Anders Lindberg slår tillbaka.

– Det är klart att det inte är sant, säger han i SVT:s Sverige möts.

Inför kyrkovalet den 19 september har debatten om kyrkans relation till politiska partier återigen blossat upp. Sverigedemokraterna vill se en förändring av dagens system.

– Vi öppnar för en stor genomlysning av valsystemet till kyrkan och om det finns fler eller alternativa vägar för Svenska kyrkan att välja sina företrädare, säger Aron Emilsson (SD), gruppledare i kyrkostyrelsen, i SVT:s Sverige möts.

kyrkovalet 2021

SD: S har tagit över kyrkan

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet som är obunden socialdemokratisk, menar dock att Sverigedemokraterna använder sig av kyrkovalet för egen vinning.

– Man vill använda kyrkan som en slags plattform för att ta över riksdagen. Det gjorde man effektivt innan man satt i riksdagen och nu fortsätter man den strategin.

”Det är en kampanj”

SD å sin sida menar att det är S som har tagit över Svenska kyrkan, och att partiet använder den som ett politiskt verktyg. 

– Sedan 68-rörelsen har Socialdemokraterna genom sin långa marsch genom institutionerna, inte minst Svenska kyrkan, förvandlat Svenska kyrkan till en vänsterliberal åsiktsmegafon för att ta ställning i samtida frågor, säger Aron Emilsson.

Anders Lindstrand menar dock att det inte stämmer, utan att det är ”en kampanj” från SD:s sida.

– Lyssnar vi på högern idag i alla samhällsdebatter så hör vi samma sak, vi hör det mot SVT och alla samhällsinstitutioner, de här argumentet att allting har gått åt vänster. Det är viktigt att ha funderingen: är det verkligen så? Ser vårt samhälle verkligen ut på det sättet eller är det en kampanj? Det är klart att det är det.

Se hela Sverige möts om kyrkans relation till politiken i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kyrkovalet 2021

Mer i ämnet