Fabio Ishaq, SD:s förstanamn i Halmstad, kräver en kommunrådspost. Foto: SVT

SD:s krav för stöd: Ge oss en kommunrådspost

Uppdaterad
Publicerad

Om de rödgröna partierna i Halmstad presenterar ett motförslag till Alliansens föreslagna minoritetsstyre kan SD i en ren vågmästarroll avgöra vilken koalition som får makten i Halmstad.

– Det finns ingenting som säger att vi går Alliansens väg, säger Fabio Ishaq, SD:s förstanamn.

Det är ett osäkert läge i Halmstadpolitiken eftersom ingen koalition presenterat en majoritet för det framtida styret i kommunen. På tisdagen meddelade de fyra allianspartierna, Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna att deras ambition är att styra i minoritet med sina 31 av fullmäktiges 71 mandat.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlar tillsammans 30 mandat men än så länge har inget motförslag presenterats från deras håll.

Val 2018 – #dinröst

Svårt att ge besked

Men om det kommer ett alternativ från de rödgröna kan Sverigedemokraterna agera vågmästare när beslutet om det framtida styret ska klubbas på kommunfullmäktige måndagen den 15 oktober.

– Det är väldigt svårt för mig att kunna ge några besked i dagsläget eftersom vi inte har hela bilden. Nu vet vi vad Alliansen vill men vi behöver veta vad de andra säger innan vi går vidare, säger Fabio Ishaq (SD).

Kräver kommunrådspost

Oavsett om det blir ett eller två alternativ att ta ställning till har partiet ett krav. Det är att SD får en av kommunrådsposterna.

– Vi stödjer det alternativ som ger oss en kommunrådsplats. Vi är Halmstads tredje största parti och måste enligt allt sunt förnuft få en kommunrådspost och insyn i verksamheten.

Hallandsposten var först med att berätta om SD:s krav på en kommunalrådspost.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet