”Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt”, skriver partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) som kommentar till den SD-finansierade filmen om S. Foto: Janerik Henriksson/Jessica Gow/TT

SD:s oväntade valsatsning: Långfilm om Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Med närmare en månad kvar till valet publicerar den SD-ägda tidningen Samtiden en film om Socialdemokraterna. I den 1 timme och 45 minuter långa filmen vill de ge historien om partiet ”som den aldrig har berättats förut”.

”Att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt”, skriver Lena Rådström Baastad, partisekreterare för S, i en mejlkommentar till SVT Nyheter.

Filmen ”Ett folk, ett parti – Socialdemokraternas historia” skildrar regeringspartiets historia med fokus på första hälften av 1900-talet. Filmen tar upp rasbiologin i dåtidens Sverige, tvångssteriliseringar och judar som inte togs emot i Sverige under början av andra världskriget.

Filmen är producerad och publicerad av tidningen Samtiden som ägs av Sverigedemokraterna. Den är finansierad med stöd av partiet.

– Vi är ett fristående aktiebolag men vi ägs av partiet så det är ett samarbete som har skett här, säger Dick Erixon, chefredaktör på Samtiden.

SD: Intressant att få ut innan valet

Varför gör ni det här?

– Det har varit diskussioner kring partiers rötter på ett och annat sätt. Då tyckte vi att vi borde göra något på det och titta på andra partier, och framför allt det parti som har haft regeringsmakten längst tid under 1900-talet, säger Dick Erixon.

Ska man förstå det som att S pekas ut som SD:s huvudmotståndare i valet?

– Det här är egentligen inget inlägg i valet. Vi hade tänkt bli klara med det här långt tidigare men det har tagit mer tid än vi hade räknat med så därför kommer det nu. Men vi tycker att det är intressant att få ut det innan valet.

När SVT tar kontakt med Socialdemokraterna har de ännu inte hunnit se hela filmen. Men partisekreterare Lena Rådström Baastad ger en kommentar över mejl.

S: Fanns antisemitiska strömningar

”Det är ingen hemlighet att det fanns starka antisemitiska strömningar och tankar om ras i Sverige på 30-talet. Men att SD, ett rasistiskt parti i dagens samhälle, försöker legitimera sin politik genom att lyfta detta är absurt”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”Bildandet av rasbiologiska institutet är ett exempel på dåtidens strömningar, det kom till genom en enig riksdag stödd på den tidens akademi då sådana tankar betraktades som en vetenskap”.

”När de flesta av oss tack och lov har lämnat dessa tankar bakom oss och tar avstånd, kan vi se hur Sverigedemokraterna fortfarande idag lyfter rasbiologiska termer i sitt principprogram, så som ”nedärvd essens” och att de inte tror på att alla människor föds lika. Ett annat exempel är förstås 2:e vice talman och SD:s före detta partisekreterare Björn Söder, som ju nyss upprepade sitt tidigare uttalande om att samer och judar inte är svenskar”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.