Youtube tog tillfälligt bort SD:s film om socialdemokraterna. Anledningen var att filmen ansågs behöva åldersgräns, enligt Youtube. Foto: Jeff Chiu/Vilhelm Stokstad/TT

Därför tog Youtube tillfälligt bort SD:s film om S – förklarar i mejl

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen publicerade den SD-ägda tidningen Samtiden en långfilm om Socialdemokraterna på Youtube. Men den togs bort under torsdagskvällen – vilket ledde till en het debatt i sociala medier. Nu förklarar Google, som äger Youtube, varför.

Debatten har gått varm i sociala medier kring varför SD:s film ”Ett folk, ett parti – Socialdemokraternas historia” tagits bort av Youtube.

Nu är filmen åter tillbaka, men med en varning innan man kan sätta igång den: ”Det här videoklippet kan vara olämpligt för vissa användare”.

Därför togs den bort

Nu svarar Youtube, i ett mejl till SVT, på varför man tog bort långfilmen:

”YouTubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det”, skriver Farshad Shadloo, Googles kommunikationsansvarige i Sverige.

Filmen innehåller historiska bilder på bland annat nakna barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.