Foto: SVT

Anders Lindberg: ”SD:s retorik sprider hat”

Uppdaterad
Publicerad

Hatet på nätet blir allt mer utbrett, och polisen ska satsa för att arbeta mot det. Men mycket av hatet sprids från SD-anknutet håll, säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Polisen planerar en satsning på hatet på nätet. Men polisens arbete räcker inte, menar Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet. Enligt honom sprids en stor del av näthatet från miljön kring Sverigedemokraterna.

– Partiets retorik i sig sprider hat. Tapetserar man Stockholms tunnelbana med hets mot romer eller säger man att muslimer är det största hotet mot Sverige sen andra världskriget leder det också till att människor agerar. Hatretorik kan leda till att man bränner ner romska läger eller moskéer, säger Anders Lindberg.

– När man börjar hetsa mot minoriteter följer handlingar.

Men Paula Bieler, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, slår ifrån sig kritiken.

– Bara för att säger att man står för SD betyder det inte att man är Sverigedemokrat. Vi är väldigt tydliga: Vi står upp för de grundläggande demokratiska värderingarna, att man respekterar sina medmänniskor och aldrig tar till hat, hot, personangrepp eller våld som argumentationsmetod. Man kan inte vara Sverigedemokrat om man tar till sådana metoder, säger riksdagsledamoten Bieler.

”Förnekelsen gör att hatet fortsätter”

Anders Lindberg menar att SD varit med och byggt upp hatsajter på nätet, och tar Avpixlat som exempel. Där har de publicerat instruktioner hur man söker upp journalister och opinionsbildare i sina hem.

– Den här sidan styrs från SD:s riksdagsgrupp, från Kent Ekeroth. När Sverigedemokraterna säger att det här sker någon annanstans är det en förnekelse som bara leder till att hatet fortsätter. Inte förrän de klipper den här svansen kommer hatet att upphöra.

Men Bieler avvisar att Flashback, Avpixlat och liknande är SD-sajter.

– Sverigedemokraterna har inga band till Avpixlat. Vi har ett medieorgan, och det är SD-kuriren. Där har vi inga kommentarsfält, för vi vet att vi inte har resurser för att moderera där. Där har Aftonbladet brustit, vi kan se att bland era kommentarer flödar hatet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer