Jörgen Fogelklou, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg. Foto: SVT

SD:s valsedlar saknades i vallokal

Uppdaterad
Publicerad

När vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg öppnade fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar där. Det var först när SVT Nyheter ringde drygt två timmar senare som valsedlarna plockades fram.- Det här är extremt allvarligt och vi kommer att gå till botten med det här, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.

Det är röstmottagarna, alltså de funktionärer som arbetar i vallokalen, som är skyldiga att se till att det finns partivalsedlar för alla partier som vid något av de två senaste riksdagsvalen fått mer än en procent av rösterna i hela landet. När det gäller själva namnvalsedlarna är det upp till partierna själva att se till att de finns i de olika vallokalerna. Men i vallokalen på Annedalsskolan i Göteborg så fanns inte Sverigedemokraternas partivalsedlar på plats.

– Det här är ytterst anmärkningsvärt. Valmyndigheten är skyldig att se till att det går rätt till. Om det handlar om ett medvetet sabotage eller om ett misstag vet vi inte. Men det är konstigt, säger Jörgen Fogelklou.

Bill Werngren, valchef Göteborgs stad. Foto: Göteborgs Stad/Marie Ullnert

Det var när SVT Nyheter kontaktade valchefen i Göteborgs stad, drygt två timmar efter att vallokalen öppnade, som misstaget upptäcktes.

– Jag tycker det är beklagligt att de har missat Sverigedemokraterna i den här vallokalen, säger Bill Werngren, valchef i Göteborgs stad.

Efter drygt två timmar

Men det har ju gått drygt två timmar sedan vallokalen öppnade och ni upptäcker det först när SVT påpekar misstaget, hur kommer det sig?

– Vi har utbildat 2 500 personer för att arbeta i vallokalerna och de har fått exakt samma utbildning, men fattningsförmågan är olika hos folk, säger Bill Werngren.

Enligt honom får de som arbetar i vallokalerna utbildning i bland annat hur valsedlarna ska stå och exakt vilka valsedlar de är skyldiga att tillhandahålla, och ändå upptäcktes inte missen med Sverigedemokraterna.

– De kan ju inte stå där hela tiden och kontrollera, men det är tråkigt att de hade missat det här. Sedan är det naturligtvis så att misstag kan begås.

Bill Werngren har ansvar för 350 vallokaler i Göteborgs stad och enligt honom har han inte hört om något annat ställe där något av partiernas valsedlar har saknats. Det är oklart vad som hänt i fallet på Annedalsskolan.

– Antingen har de i vallokalen gjort en miss eller så har de blivit stulna och att det inte upptäcktes förrän nu, säger Bill Werngren.

Ordföranden för Sverigedemokraterna i Göteborg är mycket upprörd över det inträffade och har informerat valstaben som kommer att gå vidare i frågan.

– Nu kommer vi att hålla extra uppsyn för det här är extremt allvarligt och ytterst anmärkningsvärt, säger Jörgen Fogelklou.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.