Jimmie Åkesson (SD) Foto: TT

SD: Så ska vi ta bort ”pensionärsskatten”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas viktigaste vallöfte är att slopa ”pensionärsskatten”, som de själva kallar den. Det ska finansieras bland annat genom en ny skatt för storbankerna.

Inför Sverigedemokraternas dag i Almedalen lanserar Jimmie Åkesson det nya förslaget genom en artikel på SvD:s debattsida Brännpunkt:

”Vi har i dag en unik situation i Sverige till skillnad från andra länder där pensionärer betalar mer skatt än löntagare”, skriver Åkesson som poängterar att samtidigt som löntagarna har fått det bättre har utvecklingen inte hängt med för pensionärerna som i sin tur blivit de stora förlorarna.

I SVT:s Gomorron Sverige utvecklar Jimmie Åkesson resonemanget kring det nya förslaget.

– Det är dags att vi avskaffar den här orättfärdiga klyftan som finns mellan pension och lön när det gäller skatten, det tycker jag är oerhört viktigt.

Precis som Socialdemokraterna?

– Nej, inte precis som Socialdemokraterna därför att Socialdemokraterna lovar egentligen något väldigt beskedligt. Den satsning som Stefan Löfven presenterade var inte särskilt stor utan det handlar om att satsa på framförallt de som har det alla sämst och det tycker jag är bra.

– Men sedan säger Socialdemokraterna att man ska avskaffa den här klyftan först när man har nått sitt jobbmål och det är då tidigast 2020 eller något sånt men vi säger att man ska avskaffa den redan den här mandatperioden.

Vill minska invandringen

Finansieringen ska enligt Åkesson dels ske genom en minskning av asyl- och anhöriginvandringen, dels genom en ny skatt riktad mot de fyra storbankerna. SD anser att detta skulle öka statens inkomster med minst fyra miljarder kronor årligen.

”Förslaget ligger i linje med vad Företagsskattekommittén föreslagit där skatten baseras på samma avgiftsunderlag som utgår till stabilitetsfonden”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.