Sverigedemokraterna vill att flyktingar ska stoppas från att få en rad olika bidrag. Foto: TT

SD: Slopa bidrag till flyktingar – spara 10 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna räknar med att kunna spara drygt tio miljarder om året på att slopa bidrag till flyktingar. Nyanlända utan jobb ska endast kunna få ett lägre grundläggande försörjningsstöd, enligt partiets förslag.

Sverigedemokraterna vill att färre än i dag ska tillgång till svensk välfärd – den avgörande skillnaden ska gå mellan den som är och den som inte är svensk medborgare.

– Det orimligt att tänka sig att vi ska kunna upprätthålla den här nivån på välfärden om också alla människor som kommer och har kommit till Sverige ska ha del av den fullt ut. Så därför måste vi göra något för att rädda välfärden, säger partiledaren Jimmie Åkesson (SD) till SVT Nyheter.

40 miljarder under mandatperioden

Sverigedemokraterna har bett riksdagens utredningstjäst räkna på vad bidragssystemen kostar för dem som bott i Sverige kortare tid än fem år. Och med de beräkningarna som grund menar partiet att man kan spara drygt tio miljarder om året på välfärdsbegränsningarna – en besparingspotential på 40 mijarder under en mandatperiod.

Och det bara på bidragsdelen. Partiet har ännu inte räknat på hur mycket man kan spara på de inkomstrelaterade socialförsäkringarna som föräldrapenning och sjukpenning, till exempel.

Flera bidrag slopas

Enligt partiet ska nyanlända utan jobb till exempel inte längre ha rätt till:

  • Barnbidrag
  • Studiebidrag
  • Bostadsbidrag

Partiet vill även slopa etableringsersättningen som många nyanlända i dag försörjer sig på.

– Man ska ha det som man bestämmer centralt att man ska ha för att överleva, och för att leva ett drägligt liv, säger Jimmie Åkesson.

Måste jobba för att få bidrag

Men det ska gå att kvalificera sig till ersättningar och bidrag genom arbete, men det ska ta tid. Man måste först arbeta en sammantagen period om ett år under en tvåårsperiod.  

Nyanlända som inte jobbar ska bara har rätt till ett grundläggande försörjningsstöd, som ska vara lägre än det som Socialstyrelsen rekommenderar. Och för de som hittar ett jobb så ska det ta tid att få tillgång till bidrag och socialförsäkringar.

S: Kan få hemska effekter

Civilminister Ardalan Shekarbi (S) menar att SD.s förslag kan bli dyrt för kommunerna eftersom de betalar ut försörjningsstödet, socialbidrag som det hette tidigare.

– Det här är ju ett förslag som får hemska effekter i kommunsektorn. Kommunerna ansvarar för välfärden och nu vill Sverigedemokraterna övervältra ansvaret för nyetablerade på kommunerna, säger han.

Sjukvården begränsas

Sverigedemokraterna vill även begränsa sjukvården för dem som inte är medborgare. De med uppehållstillstånd ska bara ha rätt till akutvård eller vård som inte kan anstå.

– Vi tycker att man ska ha rätt till vård som inte kan anstå. Det vill säga det läkaren anser är vård som inte kan anstå, säger Jimmie Åkesson.

Som cancerbehandling?

– Som sagt jag är inte läkare och i svensk sjukvård är det läkaren som bedömer vilken vårdnivå en enskild patient ligger på.

Stöd från Lööf

Moderaterna och Centerpartiet har också gått fram med förslag om att begränsa välfärden för nyanlända. Annie Lööf (C) tycker det är rätt att göra en skillnad mellan vilka välfärdsförmåner medborgare och nyanlända ska ha rätt till.   

– Det kan vara så att SD tycker som oss i den här frågan, för mig gör det inget så länge jag är trygg med varför jag tycker så här, säger Lööf till SVT Nyheter.

Jimmie Åkesson säger sig tvivla på att de andra partierna menar allvar med sina förslag.

– Än så länge har Moderaterna inte bevisat någonting, mer än att man pratat om att man vill göra olika saker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.