Het debatt om SD:s förslag

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) debatterade i Aktuellt efter att SD lagt fram ett förslag om att begränsa välfärden för flyktingar.

Sverigedemokraterna vill att färre än i dag ska få tillgång till svensk välfärd.

– Det handlar om att uppvärdera medborgarskapet, att det betyder någonting. Mycket är hotat av den stora invandring vi haft. Antingen gör man som regeringen vill, man höjer skatten och skär i välfärden. Eller som vi vill, att välfärd och offentlig service ska gälla fullt ut för svenska medborgare. Den som inte är det får nöja sig med lägre nivå av välfärd, säger Jimmie Åkesson (SD).

Men sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) håller inte med.

– Det handlar inte om att uppvärdera svenskt medborgarskap utan att nedvärdera människor. Jag tycker att det är djupt oanständigt att inte kunna ge besked om cancersjuka patienter ska kunna få vård i Sverige – trots att man har permanent uppehållstillstånd. Det är en oroväckande utveckling och inget jag kan acceptera som sjukvårdsminister, säger Wikström i Aktuellt.

”Läkaren ska bestämma”

Men Åkesson slår ifrån sig kritiken.

– Det är inte jag eller du som politiker bestämmer vem som ska få vilken vård, utan vi bestämmer regelverket och sätter vårdnivåerna. Jag tycker det är rimligt att en läkare får avgöra om en patient ska ha en viss vård eller inte. Men om man är medborgare och har betalat skatt i Sverige, då ska man ha full tillgång till välfärden. Det är inte långsiktigt hållbart att alla som befinner sig i Sverige har samma välfärd som du och jag, säger Jimmie Åkesson (SD).

– Du säger att läkaren ska bestämma, men samtidigt vill du kraftigt begränsa möjligheten för personer som har permanent uppehållstillstånd och har bott i Sverige i många år från att få lika bra vård som alla andra. Det kommer att drabba inte minst cancersjuka. Jag förstår inte hur du kan lägga ett sånt förslag, säger Gabriel Wikström (S).

”Rimligt att ha andra regler”

Asylsökande har redan i dag inte rätt till samma vård. Varför ska gränsen gå där den gör i dag?

– De är här under en begränsad tid och det är inte bestämt vem som får stanna eller inte. Då är det rimligt att man har andra regler. Så fort det går över till uppehållstillstånd ska man ha samma vård som alla andra. Man ska kunna gå ut på arbetsmarknaden och då kan man inte ta dem jobb som finns om man är sjuk och inte får vård. Sjukvård är en investering. Kan man ge vård tidigt kan man också snabbt komma tillbaka i arbete, säger Gabriel Wikström (S).

– Även du måste förstå att alla dessa måste människor som kommer hit inte kan få samma vård – det håller inte. Det är en anständighetsfråga, säger Jimmie Åkesson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer