Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förstod att han var tagen ur tjänst, det är nog det minsta man kan begära.” Hör Ulf Kristersson (M) kommentera att en anställd på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning skrivit Putin-propaganda på sociala medier. Foto: Johan Nilsson/TT

SD-anställd skrev att Ryssland skulle invadera Sverige – har sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

En person vid SD:s kommunikationsavdelning avslöjas av Expressen ha skrivit Putin-propaganda på sociala medier.

Nu meddelar SD:s presstjänst att den anställda sagt upp sig.

TV4:s Kalla fakta avslöjade hur SD:s kommunikationsavdelning använt sig av anonyma konton i sociala medier och har enligt Expressen spridit Rysslandspropaganda i sociala medier. Nu meddelar SD att personen lämnar partiet.

– Han har sagt upp sig och arbetar inte längre kvar hos oss, säger Oskar Cavalli-Björkman, presschef på SD, till Expressen.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Rysslands annektering av Krim trappades upp under februari 2014. Kort senare publicerade SD-medarbetaren flera inlägg på sociala medier där han lägger skulden på EU och Nato och menade att ”Ryssland försvarar sina gamla relationer.”

”Väldigt, väldigt dåligt”

De kommande åren, 2015 och 2016, skrivs flera inlägg om där han hoppades att Ryssland skulle invadera Sverige:

”Kan vi inte låta Ryssland ockupera Sverige? Socialdemokraterna verkar skita i oss, andra EU-länder mycket viktigare..”,.

”Ryssland borde få attackera oss”, skrev han i januari 2016. Något som statsministern nu reagerat på:

– Jag hörde bara talas om detta. Jag tycker att alla som sprider Rysslands propaganda bär sig väldigt, väldigt dåligt åt.

I mars 2022 skrev han ett inlägg om att Storbritannien skickat svensktillverkade vapen till Ukraina. Medarbetaren menade att det var ”Svenskdesignade vapen till nazister typ”.

Pehrson: ”Sprider Putinpropaganda”

Johan Pehrson (L) säger till SVT att SD måste städa upp och kallar inläggen för ”Putinpropaganda”.

– Vi ska inte ha några som agerar som Putins nyttiga idioter.

De nya uppgifterna påverkar dock inte Tidösamarbetet, även om det inte heller gör det enklare, menar Pehrson.

Tas ur tjänst

– Jag måste få se först så jag förstår kontexten. Sen så vet jag inte hur lång tid tillbaka du kollar för jag är inte så superseriös på X. Jag är ingen politiker eller nånting, säger den utpekade mannen till Expressen.

I en kommentar säger Jimmie Åkesson (SD) att händelsen skadar partiet.

– Den här typen av skriverier gör ju det, inte minst för att det tar fokus från annat som man hellre skulle vilja prata om, säger han.

I övrigt säger Åkesson att han är oinsatt i vad som skrivits.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jimmie Åkesson (SD) om den person på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning som spridit rysk propaganda. Foto: SVT/Håkan Wikström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet