KD till SD om vården: Sluta försvara landstingen

Publicerad

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor debatterade vården med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson under partiledardebatten. Båda partier vill låta staten ta hand om sjukvården men var oense om hur fort det ska gå.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor talade bland annat om hur svenska sjukhus konstant är överbelagda och att människor inte får den vård de behöver.

– Därför föreslår vi två saker: Dels mer resurser, vi lägger 27,5 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg, fem miljarder mer än vad ni Sverigedemokrater gör, men vi föreslår också ett förändrat arbetssätt. Ett av våra främsta förslag är att skrota landstingens sjukvårdsansvar och i stället lägga det på staten. Sluta försvara den här uppdelningen med 21 olika landsting och jag förstår inte varför ni säger nej till det.

Jimme Åkesson påpekade att han inte försvarade det nuvarande upplägget och att hans parti vill att staten ska ta ett större ansvar.

– Vi är inne och tassar på samma sak. Däremot tror jag att det är förhastat att bara skarpt lägga fram ett förslag och sen avskaffa landstingen och låta staten ta hand om vården. Det är inte realistiskt att det löses inom överskådlig tid. Vi behöver titta väldigt noggrant på det här, vi behöver lära av andra länders erfarenheter och så bör vi så småningom börja flytta ansvaret till staten. Jag tror att det är det ansvarsfulla sättet att angripa det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt oktober 2017

Mer i ämnet