Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) tycker att statsminster Ulf Kristersson gått för långt när han bett Turkiet om ursäkt för Rasmus Paludans koranbränning. Något som även SD-ledaren Jimmie Åkesson håller med om. Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-topp om koranbränningarna: ”Blir de upprörda, elda hundra till”

Uppdaterad
Publicerad

Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) anser att Turkiets starka motreaktion på att Rasmus Paludans koranbränning i närheten av den turkiska ambassaden är orimlig.

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, säger han i en intervju med Dagens Industri.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att sinka den svenska Natoansökan efter att den danske högerextremisten Rasmus Paludan fick tillstånd att bränna en koran i närheten av Turkiets ambassad i Stockholm.

Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande, anser att de turkiska motreaktionerna är överdrivna, även om koranbränning är ”fel sätt” att använda yttrandefriheten.

– Jag tycker inte att man ska göra det, men man får göra det och blir de upprörda, så elda hundra till, då, säger han i en intervju med Dagens Industri.

Inte be om ursäkt

Jomshof är kritisk mot att statsminister Ulf Kristersson (M) tog avstånd från koranbränningen på sitt Twitterkonto. 

– Jag tycker inte han ska be om ursäkt. Där tycker jag att han går för långt, säger han. 

Sunnimuslimernas högsta lärosäte, al-Azharuniversitetet i Kairo, svarade på koranbränningen med att uppmana till global bojkott av svenska varor. Statsministern har uttryckt oro för att de många svenska företag som handlar med muslimska länder kan skadas av detta.

– Vi måste kunna prata med varandra, absolut. Men vi kan inte tumma på vår åsikts- och yttrandefrihet, säger Richard Jomshof.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att Kristerssons avståndstagande är problematiskt.

– Det är bekymmersamt om det kan uppfattas som att regeringen ber om ursäkt för att vi har demokrati i Sverige, säger han till SVT Nyheter.

“Ingen SD-koppling”

Han framhåller också att Sverigedemokraterna inte har något med koranbränningen att göra trots att Chang Frick, journalisten som betalade Paludans avgift för manifestationen, regelbundet framträder i partiets kanal Riks.

– Det finns ingen SD-koppling. Det finns en eller två personer som uppenbarligen på något sätt har varit inblandade i det, men jag förstår inte vad det har med partiet att göra, säger Jomshof till DI.

Hör mer från Jimmie Åkesson i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.