Foto: Lise Åserud/TT, SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SD: Upphör med biståndet till länder som kriminaliserat homosexualitet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör kraftigt minska eller helt dra in det långsiktiga utvecklingsbiståndet till länder som har kriminaliserat homosexualitet. Det skriver Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och biståndspolitiska talesperson Julia Kronlid i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
– Vi hoppas Sverige kan vara mer offensiva, säger Åkesson på en presskonferens i Almedalen.

I artikeln, som publicerats på SVD Debatt och bär rubriken: ”Kapa biståndet till homofientliga stater”, argumenterar Jimmie Åkesson och Julia Kronlid för att Sverige aldrig bör uppmuntra eller indirekt stödja länder som inte respekterar mänskliga rättigheter.

Därför föreslår de bland annat att Sverige kraftigt minskar eller helt upphör med utvecklingsbiståndet till länder i vilka homosexualitet är kriminaliserat.

”Ska inte sponsras med svenska skattemedel”

”Stater som förföljer, jagar och straffar människor på grund av deras sexuella läggning skall inte sponsras med svenska skattemedel.”, skriver de bland annat.

– Sverige bör inte, ska inte i rimlighetens namn, ge statsstöd till länder som straffar människor som älskar någon av samma kön, säger Jimmie Åkesson under en presskonferens på partiets dag under Almedalsveckan i Visby.

Samma öde bör vänta organisationer som inte tydligt står upp för homosexuellas rätt till liv och fysisk trygghet, enligt SD-representanterna.

Särskild ambassadör

Därtill anser Sverigedemokraterna att Sverige bör tillsätta en särskild ambassadör med en egen stab från Utrikesdepartementet som enbart fokuserar på den frågan. De anser också att Sverige konsekvent bör rösta emot förtroendeposter i FN-organ för länder som kriminaliserar homosexualitet.

Åkesson och Kronlid lyfter att det fortfarande finns många länder där våld och förföljelse är av homosexuella är statligt sanktionerat och där homosexuella handlingar kan leda till livstids fängelse eller i värsta fall dödsstraff.

De nämner bland annat Bangladesh, Sierra Leone och Uganda samt Iran och Pakistan.

Peter Eriksson: ”Jätteintressant”

Sveriges biståndsminister Peter Eriksson (MP) säger att det är ”jätteintressant” att det kommer förslag från Sverigedemokraterna som rör just hbtq-frågor.

– Men det är att slå in öppna dörrar. Vi driver hela tiden demokrati och hbtq-frågor i biståndssamarbeten. Och i många fall har vi lagt ner budgetbiståndet på grund av just brister när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter, säger han till SVT Nyheter.

Samtidigt menar han att det kan vara problematiskt att helt stoppa ett bistånd enbart baserat på en specifik grupps rättigheter.

– I länder där man har en repressiv attityd mot homosexuella finns det en risk att de blir utpekade som orsaken till offentliga nedskärningar, säger han och fortsätter:

– Men frågor om mänskliga rättigheter kan vara en anledning till att dra in biståndet när det gäller budgetstöd. Vi driver de frågorna och det är kul om SD också närmar sig de frågorna vilket är en nyhet i så fall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer