Biståndsminister Hillevi Engström (M). Foto: Nyhetsbyrån TT

Regeringen stoppar bistånd till Uganda

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regeringen fördömer den nya antihomolagen som godkänts i Uganda. Nu tar man till åtgärder och håller inne bistånd på upp till 6,5 miljoner kronor. – Vi vill stödja det ugandiska folket, inte regeringen, säger biståndsminister Hillevi Engström till SVT.

I förra veckan skrev Ugandas president under en ny lag som gör det möjligt att döma homosexuella till långa fängelsestraff. Danmarks och Norges regeringar bestämde snabbt för att styra om biståndet till Uganda, men Sverige avvaktade.

I dag kan SVT berätta att även den svenska regeringen håller inne pengar, närmare bestämt 6,5 miljoner kronor, som en reaktion på den nya lagstiftningen.

– När man tittar närmare på lagen är den avskyvärd, säger biståndsminister Hillevi Engström.

Tar fram ny strategi

Regeringen har inte betalat ut pengar till Uganda sedan presidenten skrev under den nya lagen. Den del som tills vidare hålls inne är stat till stat-stödet, ungefär en tredjedel av det totala biståndet. Men man kommer fortsätta att stödja bland annat forskningssamarbete i landet, säger Hillevi Engström.

Hillevi Engström säger att hon är bestört över den nya lagen och att sådana strömningar har kunnat få fäste i flera afrikanska länder och på andra håll i världen. Under våren kommer regeringen att ta fram en ny strategi för hur man i fortsättningen ska betala ut bistånd till landet för att stödja befolkningen, men inte Ugandas regering.

– Vi tänker fortsätta att bidra till att hjälpa landet och människorna, men inte på det sättet som varit tidigare, säger Hillevi Engström.

”Ville inte skrika ut min vrede”

Biståndsministern har tidigare sagt att man inte ville göra HBTQ-personer till syndabockar, och att man därför skulle undersöka vilka effekter ett minskat bistånd skulle kunna få innan man agerade.

Det beslut man nu fattat, säger hon, går hand i hand med vad Ugandas organisationer för mänskliga rättigheter själva vill.

– Jag ville göra ett övervägt och klokt beslut, och inte direkt skrika ut min vrede, säger biståndsministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Antihomolag i Uganda

Mer i ämnet