Henrik Vinge (SD) vill förbehålla arbetskraftsinvandring för spetskompetens och specialister Foto: Hanna Franzén, TT

SD uppvaktar M, KD och V om skärpt arbetskraftsinvandring

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kommer att bjuda in Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet för att försöka skapa en majoritet i riksdagen för att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Det sade partiets tillträdande gruppledare i riksdagen Henrik Vinge, på partiets landsdagar i Örebro på fredagsförmiddagen.

– Vi tycker att man ska ha arbetskraftsinvandring men det ska handla om spetskompetens och specialister, säger Henrik Vinge.

Vilka är det som inte ska få komma?

– Det kan handla om restaurangpersonal eller folk inom fastighetsskötsel. Det finns ungdomar här i Sverige som är arbetslösa och får svårare att få sådana jobb i dag, säger Henrik Vinge.

Både SD, M, KD och V har på olika sätt kritiserat dagens regler på sistone. I dag är det arbetsgivarna som själva bestämmer om det finns behov av invandrad arbetskraft, Sverigedemokraterna vill i stället att det görs någon form av behovsprövning, exempelvis från arbetsmarknadens parter.

Vänsterpartiet tycker väldigt illa om er, hur stor chans tror du att det är att de skulle säga ja till ett sådant här initiativ från er?

– Om de också ser de här problemen och väljer att inte agera för att initiativet kommer från oss tycker jag att det är småaktigt av dem, säger Henrik Vinge.

Följ Sverigedemokraternas landsdagar i SVT Forum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.