Tommy Brorssons Sverigedemokraterna är nu Örkelljungas största parti. Nu hoppas man på att lägga beslag på platsen som oppositionsråd under den kommande mandatperioden. Foto: Johanna Jönsson

SD vill ha platsen som oppositionsråd i Örkelljunga

Publicerad

Socialdemokraterna är inte längre det största partiet i Örkelljunga. Nu fruktar oppositionsrådet att hans post kommer att gå förlorad till den nya ettan: Sverigedemokraterna.

Trots att Liberalerna föll ur kommunfullmäktige i Örkelljunga så ser den moderatledda alliansen ut att behålla makten, förutsatt att koalitionen hålls intakt.

– Vi tar ett nytt mandat och alliansen går framåt även när Liberalerna faller ifrån, säger, nuvarande ordförande i kommunstyrelsen, Carina Zachau (M).

Val 2018 Helsingborg

Vill leda oppositionen

SD:s förstanamn i Örkelljunga, Mikael Eskilandersson, skulle ha lämnat riksdagen för att bli kommunstyrelsens ordförande i Örkelljunga – om partiet hade haft en chans att ta makten i kommunen.

Nu riktar Sverigedemokraterna istället in sig på att vinna halvtidstjänsten som oppositionsråd i kommunen.

– Vi kommer att göra anspråk på den platsen, precis som platserna som andre vice ordförande i nämnderna, sen är frågan om vi kommer bli överkörda, säger Mikael Eskilandersson.

S-rådet är bedrövad

Just nu är Christer Olsson (S) oppositionsråd i kommunen.

– Det kommer att bli förhandlingar om posten. Men Sverigedemokraterna är onekligen det största oppostitionspartiet, förutsatt att alliansen ska regera som tidigare, säger han.

Socialdemokraterna är inte ens det näst största partiet i kommunen efter valet. Utan är nu omsprungna av både Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Nästan varannan i Tockarp

Sverigedemokraterna ser ut att gå från 24 till 31,8 procent av rösterna i Örkelljungas kommunval. I valdistriktet Tockarp har hela 49,9 procent av de räknade rösterna lagts på SD.

Vem som blir partiets kandidat som oppositionsråd är inte klart än, men Tommy Brorsson var partiets andranamn i kommunvalet.

– Det ser positivt ut, det är bara frågan hur vi i Sverigedemokraterna ska attackera frågan. Om jag blir erbjuden tjänsten så vill jag ha den, säger Tommy Brorsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Helsingborg

Mer i ämnet