Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Charlie Weimers (SD): ”Om jag får bestämma så ska ”Fit for 55” rivas upp, ja” Foto: SVT

SD vill riva upp EU:s klimatsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill se över EU:s stora lagstiftningspaket ”Fit for 55”, som ska kapa utsläppen med 55 procent fram till 2030. Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) kallar utspelet för ”Swexit-fantasier”.

– Det är uppenbart att Charlie Weimers inte vill sätta Sverige först, skriver hon i en kommentar till SVT.

I juli 2021 föreslog EU-kommissionen att unionens utsläpp av växthusgaser ska reduceras med 55 procent till 2030, jämfört med 1990 års nivåer, via åtgärdspaketet ”Fit for 55”. Paketet baxades i hamn under det svenska EU-ordförandeskapet och sågs som en stor framgång för Sverige.

– Det här är riktigt, riktigt bra. Sverige har lyckats mäkla. Det är en stor framgång att vi lyckats gå i mål med EU:s stora klimatpaket, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT Nyheter då.

SD ville från början inte ställa sig bakom målet eftersom de menade att det skulle bli svårt att nå dem. I november svängde man dock och ställde sig trots allt bakom paketet.

Sverigedemokraterna svänger ytterligare en gång

Nu har SD än en gång svängt och vill att Europaparlamentet ser över besluten i ”Fit for 55”.

– Vi kommer verka för en reformering av ”Fit for 55” under nästa mandatperiod, säger Charlie Weimers.

Han vill bland annat att de förslag där kostnaden överstiger miljöeffekten ska ses över.

– Det handlar om att bygga en majoritet i Europaparlamentet för att kunna ställa krav på nästa miljökommissionär att titta på de förslag som är svårast för vanligt folk, jordbrukare och företag att anpassa sig till, säger Charlie Weimers.

Pourmokhtari (L): SD vill inte sätta Sverige först

Efter publiceringen med Weimers hör klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) av sig på eget initiativ, med en skriftlig kommentar till SVT.

Enligt henne är det uppenbart att Charlie Weimers ”inte vill sätta Sverige först”.

– Sverigedemokraternas Swexit-fantasier är destruktiva för svensk ekonomi och svenska företag. Sverige ska nå nettonollutsläpp fem år före resten av EU och regeringen har klimathandlingsplanen som tar oss dit. Sverige tjänar på att vara ledande i klimatomställningen, och Fit for 55 tjänar Sverige, skriver hon.

Intervjun med Charlie Weimers är gjord av Klimathoppet, som har premiär i SVT den 21 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.