Jimmie Åkesson (SD) ser gärna att hans parti tar mer plats under kommande första maj-evenemang. Foto: TT

SD vill synas på första maj: ”Vi är en del av arbetarrörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) ser gärna att hans parti tar mer plats under kommande första maj-evenemang.

– Vi har diskuterat det genom åren, säger han till SVT.

Det blev en första maj där Stefan Löfven inte kom med de politiska utspel som normalt sett hör dagen till. Väntat, tycker Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. För närvarande ser han ingen anledning att höja konfliktnivån i svensk politik.

– Han talade mycket om sammanhållning och jag tycker att hela den här krisen understryker just behovet av sammanhållning. Den tid vi har bakom oss har präglats mycket av polarisering, samhällssplittring, starka konflikter i politiken, och nu har vi plötsligt en helt annan situation. Kanske kan det bestå i någon form även efter det här, och det välkomnar jag, säger Jimmie Åkesson till SVT.

”Karensavdraget en skamfläck”

Jimmie Åkesson är ändå kritisk till delar av regeringens hantering av coronavirusets effekter.

– Att direktstödet till företagen har dröjt så länge är direkt skadligt och något som kommer att få väldiga konsekvenser. Karensavdraget tycker jag också är en skamfläck, där man går ut och lovar slopat karensavdrag och sedan visar det sig att det blir 490 kronor för de som är hemma första sjukdagen, säger Jimmie Åkesson.

Hur länge kan man ha borgfred tror du?

– Så länge det krävs och så länge väljarna och medborgarna i vårt land förväntar sig det. Jag håller med Stefan Löfven om att det här inte är en kris som är över på väldigt länge utan det här är något vi får leva med sannolikt över sommaren, säger Jimmie Åkesson.

– Vi har inga ambitioner att höja konfliktnivån mer än vad vi tycker är lämpligt. När regeringen gör saker vi tycker är bra ska vi berömma dem för det och när de gör dåliga saker ska vi kritisera dem för det.

”SD en del av moderna arbetarrörelsen”

Den senaste tiden har S gynnats i opinionsmätningarna, medan bland annat SD har tappat. Det är dock inget som Jimmie Åkesson säger sig oroas över i dagsläget.

– Jag är inte särskilt oroad, jag skulle nästan bli oroad om det inte blev så. I en kris är det oftast de som leder landet som gynnas av det, åtminstone på kort sikt. Det intressanta är hur det kommer att gestalta sig efter den här krisen, om opinionsläget stablisieras eller om det fått några bestående effekter.

I framtiden utesluter Jimmie Åkesson inte att ge S konkurrens på torgen första maj.

– Vi har diskuterat genom åren, inte minst med partiledningen om att vi har ett väldigt stöd inom LO-kollektivet och ser oss som en del av den moderna arbetarrörelsen. Egentligen borde kanske också vi ha evenemang på första maj eftersom en stor del av våra väljare är löntagare, vanligt folk, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.