– Det här är inte en särskilt trevlig bild, men det här är tyvärr verkligheten för många som lever i vårt land i dag. Foto: TT/SVT

SD visade bild från ”dagens Sverige” – var tagen i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Under Sverigedemokraternas pressträff i Almedalen målades en mörk bild av Sverige upp. – Det här är tyvärr verkligheten för många som lever i vårt land i dag, sa Jimmie Åkesson, och pekade på en bild av en brinnande bil. Den dramatiska bilden föreställer dock inte en av de förorter som Åkesson talade om, utan en helt vanlig bilolycka – i Indien.

Torsdagen var Sverigedemokraternas dag i Almedalen, och under sin pressträff på förmiddagen presenterade Jimmie Åkesson sitt åtgärdspaket för att komma till rätta med utanförskapsområdena runtom i landet.

När bilden av den brinnande bilden dyker upp på skärmen förklarar Jimmie Åkesson:

Almedalen 2016

– Det här är inte en särskilt trevlig bild, men det här är tyvärr verkligheten för många som lever i vårt land i dag.

En bilolycka i New Delhi

Men den ”inte särskilt trevliga bilden” i partiets grafiska presentation är inte från Husby eller någon annan svensk förort. Den är från Indien.

– Bilden visar en olycka vid sidan av en väg i den indiska huvudstaden New Delhi, säger en representant för bildbyrån Getty Images, som äger rättigheterna till bilden, till SVT Nyheter.

Policy: Köper in bildmaterial från utlandet

Henrik Vinge, Sverigedemokraternas presschef, säger först att han inte tycker det är något anmärkningsvärd med bildvalet, men efter att ha kollat upp bakgrunden till bilden förklarar han:

– Jag har pratat med en ansvarig, de hade en väldigt tydlig tanke med den där bilden och det är en policy som de har. Det är en personlig tragedi för den personen som drabbats av till exempel en bilbrand och det vill vi inte utnyttja i vår kommunikation. I stället för att lyfta fram autentiska bilder så köper man in bildmaterial från utlandet, säger han till SVT Nyheter.

Är alla era bilder från kravaller och så vidare inköpta genrebilder från utlandet?

– Ja, i den mån det går att identifiera enskilda. En bilbrand är en personlig tragedi, då vill vi inte inkräkta på den personens integritet genom att använda det i vår kommunikation.

”Inte använda oss av den enskilda personen i vårt politiska budskap”

Blir det inte lätt att man missförstår när Jimmie presenterar det som att ”det här är en bild av Sverige”?

– Det är en bild av Sverige. Exakt det här fenomenet förekommer i Sverige i stor utsträckning. Det är så det ser ut. Men vi vill inte använda oss av den enskilda personen i vårt politiska budskap. Vi kan inte heller under kontrollerade former elda upp en bil.

Funderade ni någon gång att redovisa att det var en genrebild?

– Jag tycker inte att det i sig är viktigt. Hade vi velat illustrera sjukvårdspolitik och haft en bild på ett brutet ben eller en om vi illustrerat jordbruk med en bild av en traktor så spelar det ingen roll var bilden är tagen.

– Jag tror inte ni hade gjort den här granskningen av något annat parti, jag tror inte jag kommer få se det någon annanstans heller, avslutar Henrik Vinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2016

Mer i ämnet