SDU-ordförande Gustav Kasselstrand Foto: Scanpix

SDU-ordföranden får sparken

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund sparkas från sin tjänst på partiets kansli, uppger Svenska Dagbladet.

– Jag är besviken. Att ha en annan åsikt är inte detsamma som att vara illojal, säger Kasselstrand till Svenska Dagbladet.

Kasselstrand har varit en kontroversiell SDU-ordförande som flera gånger gått emot partiet och kritiserats för sin frispråkighet. Nu senast gick han ut i en debattartikel i Dagens Nyheter och kritiserade Jimmie Åkessons beslut att låta Erik Almqvist gå efter de filmer som Expressen släppt där Almqvist uttalar sig rasistiskt.

Kritiserade Åkesson

Trots rasistfilmerna från bråket på Kungsgatan då Erik Almqvist och Kent Ekeroth beväpnade sig med järnrör, gick Kasselstrand ut och försvarade sina partikamrater och menade att Erik Almqvist borde få behålla sina uppdrag.

Tidigare varnats

Sverigedemokraterna uppger att ”Kasselstrand åter har brustit i lojalitet.”

– Han har brutit en skriftlig överenskommelse med partiet, säger Martin Kinnunen, pressansvarig för Sverigedemokraterna till SVT Nyheter.

Enligt Kinnunen ska Kasselstrand tidigare fått en varning efter en kritiskt debattartikel som publicerats i Aftonbladet. SDU-ordföranden skrev då under på att inte göra om det.

– Det är en intressekonflikt mellan hans fritidsengagemang som ungdomsförbundsordförande och hans uppdrag i kansliet. Det är enda vägen, säger Martin Kinnunen.

Åkesson tog tidigt avstånd från uttalanden

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tog tidigt avstånd från Almqvists uttalanden i filmerna som släpptes av Expressen och petade sin ekonomisk-politiske talesperson. Sedan dess har även Kent Ekeroth lämnat sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Nu har turen kommit till Gustav Kasselstrand. Åkesson har tidigare sagt till SVT att han reagerar starkt på Kasselstrands utspel.

– Det är helt fel av SDU. Nu måste vi hålla ihop partiet, sa Åkesson till SVT i förra veckan.

”Jag har gjort ett jobb som uppskattas av alla”

– Jag har gjort ett jobb som uppskattas av alla på kansliet. Då är det tråkigt att jag inte kan skriva en kritisk debattartikel utan att förlora jobbet, säger han till Svd.

Även ungdomsförbundets vice ordförande William Hahne får sparken efter att ha stått bakom debattartikeln och kritiken av moderpartiet.

Kasselstrand säger dock att han vill fortsätta att utveckla SDU och få det att växa ännu mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet