Se Skandiamannen Stig Engström tala om Palmemordet i Rapport – intervju från 1986

Uppdaterad
Publicerad

Det så kallade Skandiamannen, Stig Engström, blev intervjuad i SVT 1986, några månader efter mordet på Olof Palme. Han ville att polisen skulle ta hans uppgifter som vittne vid mordplatsen mer på allvar.

– De (polisen) är kanske inte så duktiga på att lägga pussel, säger han.

Det var SVT:s reporter Folke Rydén som intervjuade Stig Engström 1986. Den så kallade Skandiamannen menade att han såg mördaren, men att polisen inte tagit hans uppgifter som vittne på allvar.

– När man säger att man håller på och lägger pussel och ska försöka få bort bitar som inte hör till pusslet, då ska man i alla fall inte ta bort bitar som man vet hör till pusslet, säger han.

Besked om Palmemordet

2018 pekades Skandiamannen själv ut som Olof Palmes mördare i magasinet Filter, efter en längre tids granskning av journalisten Thomas Pettersson.

Den 10 juni 2020 meddelade Palmeåklagare Krister Petersson att han anser att Engström var mördaren, men då Engström avled år 2000 inte kommer att kunna åtalas för mordet.

Se intervjun i Rapport 1986 i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet