Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristoffer Wahter från brandförsvaret förklarar hur det går till vid en fartygsbrand. Foto: SVT/TT/Kustbevakningen

Se specialstyrkan öva på mardrömsscenariot

Publicerad

Det beskrivs som något av det svåraste som en brandman kan ställas inför. En fullt utvecklad fartygsbrand är en mardröm som måste hanteras med små resurser.  

– Vi vinschas ned och har bara med oss det vi har i väskan, säger Kristoffer Wahter vid Storstockholms brandförsvar.

För drygt 30 år sedan drabbades Sverige av en katastrofbrand ombord på fartyget Scandinavian Star. 159 människor miste livet och kort därefter beslutades det att en särskild organisation för räddningsinsatser till sjöss skulle inrättas.

– Mina äldre kollegor som var med då har berättat om den händelsen och det kan bara beskrivas som en mardröm, säger Kristoffer Wahter, regional insatsledare på Storstockholms brandförsvar och insatsledare för MIRG-styrkan som utför räddningsinsatser till sjöss.

Styrkan, som nu går under namnet MIRG (Maritime Incident Response Group), består av flera specialtränade brandmän och befäl stationerade i Stockholm, Göteborg och Karlskrona. 

Med stöd från Kustbevakningen och Sjöfartsverket är det dessa som skickas ut när ett fartyg börjat brinna. Då handlar det om liv och död.  

Se hur det går till i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.