Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han tålde inte pauser.” Se när SVT:s reporter möter ”Adam”. Foto: SVT/Per Leandersson

Här pratar SVT:s reporter med digitala intelligensen ”Adam”

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Sverige har tillsammans med ett par företag tagit fram en konstgjord intelligens med ansikte – en AI man kan prata med, istället för att utväxla skrivna meddelanden.

Det är inte lätt att prata med en konstgjord intelligens som ser ut som en människa. Det blir lite som ett digitalt möte på jobbet där alla pratar i mun på varann. 

Forskningsprojektet WASP i Sverige har tagit fram “avataren”. Till sin hjälp har man superdatorn Berzelius i Linköping och teknik från ett par stora internationella techföretag. Resultatet har blivit den digitala avataren “Adam” som likt ChatGPT kan svara på vad som helst – men med mänskligt tal istället för skriven text.

– Vi gör det för att lära oss, men på sikt ska en AI med mänskligt ansikte kunna stödja till exempel lärare, psykologer och vårdadministratörer, säger Johanna Björklund, forskare vid Umeå universitet. 

Hör forskaren förklara varför “Adam” ibland har en tendens att avbryta sina frågeställare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.