För första gången på 30 år får Sverige nya sedlar i år. Bland annat blir det en helt ny 200-kronorssedel. Nu är de nya sedlarna färdigtryckta och under måndagen visas de upp vid en presskonferens på Riksbanken.
Samtidigt slår Svensk Handel larm om att handlarna drabbas av stora kostnader i samband med höstens sedelbyte. Totalt handlar det om en kostnad för handeln på runt en miljard kronor.
– Nuvarande sedlar har funnits i 30 år. Mynten har funnits ännu längre. Och de är inte längre moderna. De går att göra mer effektiva, mer kostnadseffektiva och säkrare. Och då är det vårt uppdrag att initiera en sådan förändring, säger Christina Wejshammar, kontantansvarig Riksbanken.
Nya kassor dyra
Det handlar om cirka 80 miljarder kronor som ska bytas ut. I oktober finns de nya sedlarna ute i handeln och så småningom byts även mynten ut. Alexandra Rosander, har sedan ett par år tillbaka drivit en ICA-butik vid Enebytorg strax norr om Stockholm. För att kunna ta emot de nya sedlarna och mynten i höst måste hon uppgradera sina kassor.
– Jag tror det ligger på hundratusen kronor per kassaplats. Nu har vi fyra kassor och har bytt ut två. Men en butik med 20 kassor… Det är en stor investering.
Får ni någon form av bidrag till det här?
– Nej, det får vi inte.
”Dålig uppbackning”
Bengt Nilervall, näringspolitisk expert på Svensk Handel, är kritisk till att handlarna får stora kostnader i samband med bytet av sedlar och mynt.
– Vi får ta hela, eller väldigt mycket av det här bytet och då tycker vi samtidigt att vi inte får den tillräckliga uppbackningen från Riksbanken och riksdagen när det gäller kostnader.
Ansvariga Riksbanken håller inte med.
– Att vi har kontanter som är säkra och effektiva gagnar alla som hanterar kontanter. Och därmed är det också rimligt att de som hanterar och använder kontanter är med och står för det här utbytet. Så Riksbanken har sina kostnader. Handlarna har sina kostnader. Andra aktörer har sina kostnader.
Oro för ökad rånrisk
Och det är inte bara kostnaderna som oroar handlarna, utan även en ökad rånrisk. Svensk Handel tror att det kommer vara mer kontanter i omlopp under den nästan två år långa övergångsperioden – eftersom kunderna, för att göra sig av med gamla sedlar, kommer att betala oftare med kontanter istället för kort.
– Ja, det är ju självklart att när det finns mycket kontanter därute och det är i handeln, kommer ju även buset att känna till det och det är ju det som vi är oroliga för. Hur ska det bli?, undrar Bengt Nilervall.
– Ja, det är klart att man vill få hjälp när det är något som man måste göra. Det är surt när något bestäms över ens huvud. Man får inte vara med och bestämma, säger Alexandra Rosander.